Наръчник за безопасно пазаруване в условия на епидемия - предпазни мерки + обработка на покупките:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Наръчник за безопасно пазаруване в условия на епидемия - предпазни мерки + обработка на покупките:
18672
Източник: mila.bg
Наръчник за безопасно пазаруване в условия на епидемия - предпазни мерки + обработка на покупките:

Заради условията на епидемия в момента всички стоим в къщи. Но със сигурност продуктите, които сме напазарували преди обявяване на извънредното положение, вече започват да свършват и рано или късно ни се налага да отидем на пазар.

Но дали знаем как да се пазим достатъчно добре? Маската и ръкавиците достатъчни предпазни средства ли са, за да не се заразим с коронавирус в супермаркета ? Въпроси като тези се трупат – може ли да се заразим от храната, която купуваме? Трябва ли да мием опаковките, безопасно ли е насипното сирене?

Стивън Морз, професор по епидемиология в Медицински център на Колумбийския университет, говори за това, дали е по-безопасно да си поръчаме храна или да си я купим от супермаркета. Според специалиста доставката на храна носи по-малко рискове за нас, особено ако сме избрали голям и сигурен доставчик, който работи по всички приети разпореждания и правила.

кошница продукти

Разбира се, нямаме никаква гаранция, че момчето, което ще ви донесе пицата или продуктите, не носи вируса, дали не е кихнало върху пликовете ви и съответно дали не може да го предаде и във вашето семейство. Затова се препоръчва да плащате храната онлайн и тя да бъде оставена през входната ви врата. Когато я внесете, измийте с топла вода и сапун по възможност всички опаковки. Другият вариант е да ги оставите в помещение, в което няма да имате контакт с тях, за едно денонощие.

При пазаруване от супермаркет горе-долу важи същото. Големите вериги са се погрижили дезинфекцията да е на ниво. Най-добре не ползвайте кошница и количка, а си носете ваши торби. Ако ще пазарувате много, дезинфекцирайте дръжката на количката и постелете няколко брошури на магазина на дъното й.

платнена торба

Задължително спазвайте дистанция с другите клиенти. Не пипайте лицето си, докато сте в магазина и навън. Пазарувайте извън пиковите моменти. Знаете, че има коридор за хората над 60- годишна възраст, които имат право да пазаруват между 8.30 и 10.30 ч. всеки ден. Но повечето магазини от големите вериги отварят още по-рано. Проверете работното време на този, който е най-близо до вас, и го посетете сутринта преди всички.

Като най-добрият вариант за пазаруване си остават малките квартални магазинчета, при условие, че вътре се спазват инструкциите. Ако обаче в магазина няма ограничение за броя хора, които могат да влизат накуп или видите, че продавачът е без предпазна маска и ръкавици, по-добре изберете друго място за своя пазар.

Може да носите вируса и без да имате симптоми. Затова избягвайте да контактувате отблизо с продавачите. Те се срещат с много хора всеки ден и ако вие ги заразите, това означава, че сте предали заразата в редица други семейства чрез тях.

Спазвайте дистанция и ако имате и най-малките съмнения, че носите вируса, помолете някой друг да ви напазарува.

Специалистите казват още, че носенето на ръкавици не е необходимо. Важно е всеки да развие навика да не докосва лицето си, когато е навън и ръцете му не са добре дезинфекцирани. Ръкавиците може да заблудят, че човек е в безопасност и той да пипне носа или очите си.

Внимание! Не ползвайте почистващи препарати и дезинфектанти директно върху хранителни продукти. Това може да е по-опасно и от самия вирус. Ако се притеснявате за храната си, белете плодовете и зеленчуците, мийте ги хубаво, киснете ги във вода, която след това изхвърляте, и гответе с термична обработка. Вирусът не може да бъде пренесен в храна, която е минала през огъня.

миене продукти

И най-важният съвет: независимо дари сте били в супермаркета или просто да изхвърлите боклука, след това мийте ръцете си продължително с топла вода и сапун. Това би трябвало да е достатъчна превантивна мярка. Пазете близките и семейството си. Останете си вкъщи. Така по-бързо ще се справим с този глобален проблем. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft