Как да си направим кисело зеле-трепач за 3 дни - без претакане, бъркане и зловонна миризма:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как да си направим кисело зеле-трепач за 3 дни - без претакане, бъркане и зловонна миризма:
18348
Източник: mila.bg
Как да си направим кисело зеле-трепач за 3 дни - без претакане, бъркане и зловонна миризма:

Кисело зеле - класика в жанра! Сигурно няма българин, който да не обича този цар на ферментиралите храни, а вече ви казахме и колко полезни са те в борбата със сезонните вируси, включително COVID-19. Как тогава човек да не си затвори поне едно бидонче със зеле на тераската, рискувайки да обгази с миризмата му комшиите напролет!

Е, ако горният сценарий ви спира да приготвите домашно кисело зеле , защото се опасявате от неприятности със съседите или пък се страхувате, че ще ви лепнат етикета "селяндури", днес ще ви научим как да си приготвите кисело зеле за чудо и приказ по бързата процедура .

бързо кисело зеле

Предлагаме ви да опитате най-елементарния начин да имате всяка седмица прясно ферментирало зеле - т.нар.

дива ферментация. Това е най-здравословният подход и може да го ползвате и за други зеленчуци. Идеята е много проста - правите солен разтвор, като спазвате пропорцията 1 л вода и 30 г морска или каменна сол (около 2 с.л.). Купете си фина морска сол, за да се разтвори по-бързо и по-добре във водата.

Обичайно за една зелка ви трябват 2 л вода и 4 с.л. сол. Първо разтворете солта във водата. Може да загреете 1 л вода и в нея да разтопите цялата сол, а след това да добавите другия 1 л вода, за да я охладите.

кисело зеле в буркан

Зелката може да сложите цяла, а може и да нарежете. Може да ползвате голям буркан, а може да я разпределите в няколко по-малки буркана.  Може да добавите подправки по желание, но наистина не са задължителни - цвят на копър, сухи люти чушки, синапено семе, джинджифил и т.н.

Когато напълните буркана/ите със зелето, го залейте с вода до горе. Трябва да има вода над зелето през цялото време, за да не мухляса. Затова използвайте тежест - камък, чинийка или торбичка, пълна с вода. Притиснете с тях зелето, така че да е през цялото време покрито от водата. Сложете тензух или марля - за да ферментира, зелето има нужда от въздух. Не го затваряйте с капак. Но и не го оставяйте без нищо предпазно, защото ще влезе много прах и мръсотия. Това е всичко.

бързо кисело зеле в буркан

Сега го забравете на топло и не на пряка слънчева светлина.  На третия ден може да опитате. Ферментацията би трябвало да е започнала, но кога ще консумирате зависи от вашите лични предпочитания. Обикновено класическото кисело зеле отнема месеци в бидони и претакане, а това е готово на седмия ден. Така всяка седмица може да зареждате буркана/ите и да имате подръка от този еликсир.

Дай твоята оценка:
4 от 3 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft