Антибактериални мокри кърпички "направи си сам" - чудо-рецепта за най-лесната дезинфекция у дома:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Антибактериални мокри кърпички "направи си сам" - чудо-рецепта за най-лесната дезинфекция у дома:
10490
Антибактериални мокри кърпички "направи си сам" - чудо-рецепта за най-лесната дезинфекция у дома:

С обявяването на извънредно положение сме свидетели на неочаквани и невиждани досега неща - като презапасяването със стоки в магазините. Няма как да не сте в течение, че по аптеките вече са дефицит спиртът, дезинфектантите, а също и влажните кърпички с алкохол.

Колкото и да слушаме, че не е редно да се презапасяваме, този инстинкт в човека е по-силен от здравия разум, още повече като гледаме празните щандове в дрогериите и магазините за козметика.

Но ако сте от хората, които са пропуснали да си набавят въпросните средства навреме, днес имаме интересен урок за вас. Вече ви показахме как да си направите домашен дезинфектант и споделихме с вас как да почистите дома си качествено при липсата на дезинфектанти. Освен това споделихме ценни съвети за почистване на мобилния телефон от микроби и вируси. Днес ще ви научим как сами да си направите мокри кърпички - за да са ефикасни срещу вируси като коронавируса, ще съдържат алкохол, а за приготвянето им вече най-вероятно имате всичко необходимо у дома си. 

Хубавото на домашните мокри кърпички е, че те не съдържат триклозан и други вредни вещества, които могат да раздразнят кожата на ръцете, и са много по-евтини от купешките.

Как да направим мокри кърпички за дезинфекция?

Трябват ни:

o 2 чаши топла вода

o 1 руло домакинска хартия 

o 1 супена лъжица течен сапун (за предпочитане детски, но може и обикновен антибактериален)

o 1 чаша изопропилов алкохол или спирт поне 70%, но 90% е по-добре (в краен случай може да използвате и силна водка/ракия

o 10-15 капки етерични масла (по избор) - розмарин, лавандула, лимон или мента са най-подходящи

o остър нож, дъска за рязане, ножици 

Как се прави:

1. Вземете руло домакинска хартия и го поставете в пластмасов (стъклен) съд, който да го побира плътно. Пространството около хартията трябва да е тясно, за да може да абсорбира течността.

домашни мокри кърпи

2. Смесете спирта/алкохола с разтворения във водата сапун, добавете етерично масло по ваш вкус и излейте течността върху хартията.

вода с веро

3. Изчакайте течността леко да попие, след което извадете внимателно картонения цилиндър в средата на ролката хартия. Би трябвало да излезе лесно.

домашни кърпички мокри

как се правят мокри кърпички

4. Оставете течността да се поеме напълно, направете отвор в горната част на съда и промушете през него единия край на хартията. Готово!

мокри кърпички как се правят

Забележки:

• Ако не можете да намерите стъклен или друг контейнер, достатъчно голям, за да побере цяла ролка с кухненска хартия, разрежете рулото

домакинска хартия

• Както знаем, много етерични масла притежават антимикробни свойства. Но не разчитайте само на етеричните масла. Спиртът е този, който върши най-тежката работа. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft