Как се отглежда иглика

вход през zajenata.bg
160344

Игликите са популярни заради ранния си разтеж и учудваща пъстрота. В момента се отглеждат много хибридни сортове. Извесни повече от 400 вида Иглики в различни разцветки – розово, жълто, синьо, червено, лилаво. Има едроцветни сортове на които цвета им достига диаметър 5 см.

Древните скандинавски саги разказват, че в края на дългата и студена зима на земята пристигала младата и красива богиня Фрея. Тя слизала от колесницата си, в която били впрегнати две пухкави котки, и отключвала пролетта. За ключове й служели едни от първите цветя - игликите. И наистина стъбълцата с цветовете приличат на връзка златисти ключета.По нашите земи предвестница на пролетта е Баба Марта. За разлика от Фрея тя е на сериозна възраст и не блести с хубост и благост, но също е избрала игликата,за да извести, че студовете са си заминали. Китка от иглики е затъкната на забрадката й.

Игликата (на латински Primula) е род обхващащ около 400-500 вида многогодишни тревисти растения от семейство Primulaceae. Имат къси нишковидни корени. Стъблата обикновено са изправени, но може и да липсват такива. Листата са захванати в основата на стъблото в розетка. Цъфти от февруари до май. Цветовете са петделни и съставляват право или наведено съцветие на върха на растението, или са единични в центъра на стъблената розетка. Плодът представлява многосеменна кутийка.

Игликата произхожда от умерените зони на северното полукълбо. В България са естествено разпространени 8 вида иглика, 4 от които са защитени видове. В диво състояние се среща из горите и ливадите в предпланинските и планинските райони.

За лечебни цели се използват корените, които имат отхрачващо и диуретично действие.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Съвети за дома"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft