Как се прави домашно пушено сушено месо

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Зимнина
Как се прави домашно пушено сушено месо
Как се прави домашно пушено сушено месо
admin
Добавена от: admin
19561
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

Всички сме чували колко са вредни купешките сушени меса и колбаси. Затова ви предлагаме да си приготвите сами сушено пушено месо.

Изберете прясно месо по желание - може да е всякакво, въпреки че най-често се приготвя със свинско. 

Първата стъпка е осоляването. В купа, леген или голяма тава подредете месото. Традиционно се използва голяма дървена дъска, която се поставя на косо. Месото се осолява хубаво, така че морската сол да го покрие напълно на дебел слой. За парчета с нормален размер (свински врат или бут като на снимките) е достатъчно да престоят в солта 48 часа. За по-големи парчета може да се наложи да ги държите и 3 седмици, като периодично подменяте солта. 
В случая не е необходимо подменяне на солта. Съдът, в който ще оставите посоленото месо, трябва да бъде поставен косо, за да може течността да се оттича. 
Солта изтегля течността от месото и за тези 48 часа ще намали обема на месото с около 30%.   
След изтичането на тези 48 часа, солта се измива хубаво от месото и то е готово за опушване и сушене. Месото се попила необходимата сол. Ако искате, можете да натриете месото с черен пипер или други подправки по желание. 
За по-големи парчета месо е необходимо солта да се подмени поне 3 пъти. Подмяната на солта се прави щом старата сол се оцвети. 

Опушването и сушенето на месото е дълъг и бавен процес. 
Опушването се прави в специални помещения. Помещението трябва да е добре затворено, за да остава димът вътре, а месото се закрепя високо, далеч от пещта. Това се прави, за да се суши месото на студен пушек, а не с горещ въздух. Целта е месото да изсъхне естествено 
Студен е този пушек, чиято температура е не по-висока от 25 градуса (най-добре около 20 градуса). 

Месото се опушва от 7 до 10 дни - по след 5-6 часа на ден. Подреждат се на достатъчно разстояние, така че всяко парче да е обгърнато в дима и да не се докосва до другите. Който иска по-силен вкус, може да държи месото и 10 дни. 
Месото не се опушва всеки ден. Опушва се два поредни дни, един ден почивка, отново два дни опушване, един ден почивка и т.н.. В периода, когато не се опушва, месото трябва да се остави на проветриво място да изсъхне. 
Насекомите няма да го нападат, понеже е пушено и димът ще ги отблъсне. 
Най-добрият период за опушване на месо е от ноември до декември, за да има време да изсъхне, без да замръзне. 

За хубав пушек са необходими сухи дърва - желателно от овощни дървета или бук.
В пещта огънят се запалва и се следи да не стане прекалено силен. Ако се разпали много, се пръска (не се залива) с вода или самото дърво се обръща, така че да спира пламъците. Необходим е само димът. 
Височината на която ще се закачи месото над горивната камера, е желателно да е възможно по-голяма. Минимум 1,5 метра разстояние от огъня до месото.

Щом приключи процесът на опушване, месото се оставя на студено да се досуши. Процесът на сушене трае три месеца (за по-малки парчета), а за по-големите - до 6 месеца.

Съвети: 
Ако нямате специално помещение за сушене, желателно е да оставите месото да се суши на тавана или на покрито място, защитено от дъжд и пр., но достатъчно проветриво. 

В процеса на сушене и опушване месото губи около 50% от теглото си и става твърдо.  
За сервиране се нарязват на тънки, почти прозрачни парчета.

домашно пушено сушено месо

домашно пушено сушено месо

домашно пушено сушено месо

 

Дай твоята оценка:
4 от 2 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft