Ако обичате кактуси, ето как лесно да ги размножите и съчетаете красиви видове. Цяла бодлива градинка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ако обичате кактуси, ето как лесно да ги размножите и съчетаете красиви видове. Цяла бодлива градинка:
2515
Ако обичате кактуси, ето как лесно да ги размножите и съчетаете красиви видове. Цяла бодлива градинка:

Ако сте от хората, чието сърце се разтапя от бодливите красавци - кактусите , то тогава сигурно ще ви е интересно да прочетете тази статия. Днес ще ви разкажем малко повече за това, как се размножават кактуси у дома .

Сигурно ви се е случвало да искате да си имате няколко екземпляра от някой особено красив вид кактус, но вместо да отскачате до цветарския магазин и да харчите пари за още два, може лесно и сами да си размножите въпросния вид.

кактуси

Ето 4 ефикасни и лесни метода за размножаване на кактуси

1. Чрез семена

Чрез семена се размножават видовете от род Опунция, Мамилария, Епифилум и др.

Семената се засяват в лека песъчлива почва и макар че са доста едри, не се покриват, а редовно се оросяват с пулверизатор.

размножаване на кактус у дома

Държат се при температура 20-25 С. След като поникнат, растенията се пикират в терини или сандъчета, а по-късно се засаждат в саксии.

2. Чрез резници

размножаване кактус

Чрез резници се размножават повечето кактуси. За резници се вземат отделно членче или няколко членчета и се поставят в пясък за вкореняване, след което се засаждат в саксии.

Първо пригответе всички необходими инструменти и материали. На първо място, ще ви трябва добър остър нож, за целта е подходящ канцеларски нож с тънко острие и гладък ръб или острие на бръснач. Трябва също така да приготвите спирт за дезинфекция, натрошен въглен, почва за растението, саксия или купа с дренажни отвори, няколко камъчета и големи пинсети (кухненски щипки).

Сега трябва да определете точното местоположение на разреза.

След това вземете предварително приготвения инструмент (бръснач или нож) и избършете острието му със спирт. Сега, хващайки кактуса за короната с пинсети или кухненски щипки (трябва да бъдете изключително внимателни, за да не счупите бодлите), можете да отрежете желаната част от стъблото.

След като стеблото е в ръцете ви, го поставете върху празен лист хартия и го оставете на засенчено, не горещо място за 2-4 дни, през което време разрезът ще изсъхне малко. В случаите, когато стъблото е било отрязано от болно растение, по-добре е веднага да го поръсите с натрошен въглен (дървени въглища), оставяйки го в легнало положение, но в някои случаи е по-добре да „подострите“ отрязаното стъбло на мястото на разреза като молив. По този начин заострените резници образуват силни корени много по-бързо.

засаждане на кактус

На следващия етап в саксията се изсипва специална почвена смес и леко се навлажнява. След това върху повърхността на почвата се полагат няколко камъчета, след което стъблото, изсушено в продължение на няколко дни, се поставя между тях с отрязаната част надолу. Ако част от издънката е твърде тънка и нестабилна, в саксията се поставя допълнителна опора и стръкът се привързва към нея с вълнен конец. Можете също да поставите отрязаната част от кактуса директно в почвата, но в този случай тя трябва да бъде напълно суха. Когато е в контакт с влажна почва, стъблото бързо ще се разпадне и ще умре.

След като поставите резниците в саксията, остава само да я поставите под ярка разсеяна светлина (най-подходящ е източният прозорец) и да изчакате да се появят корените. Те покълват след няколко седмици, въпреки че този процес може да отнеме малко повече време.

3. Чрез издънки

Чрез издънки се размножават видовете от род Опунция, Мамилария, Зигокактус и др. За целта издънката се отстранява внимателно и се вкоренява в пясък, както в горния метод.

отделяне на кактус

Освен това, в процеса на отделяне от растението-майка трябва да внимавате да няма части от тялото на малкото растение върху кактуса и, обратно, не трябва да има следи от кактуса-майка по "тялото" на "бебето". Неспазването на това правило може да доведе до гниене и на двете. Разделянето на кактуса по този начин е най-добре да се извърши през пролетта или през летния период, тъй като през есенно-зимния сезон вкореняването на „бебетата” е много лошо.

Преди директно вкореняване, подобно на това с резници, растението трябва да бъде леко изсушено за седмица, поставено на сухо, топло и светло място в изправено положение. В този случай процесът на вкореняване ще бъде много по-бърз, а възможността за загниване ще бъде практически нулева.

4. Чрез присаждане (ашладисване)

Чрез присаждане може да се размножават всички кактуси, в резултат на което се получават най-чудновати форми.

Най-рационално е тази процедура да се извършва през пролетта или началото на лятото, освен, разбира се, когато корените на кактуса изгният и има сериозен шанс да загубите ценен екземпляр. Въпреки това, дори и в този случай резултатът от процедурата не винаги може да бъде положителен.

Ако нямате избор и трябва да присаждате през зимата, тогава трябва да стимулирате растежа на растението, върху което възнамерявате да присадите другото, като увеличите поливането и повишите температурата в помещението (можете просто да прехвърлите саксията в друга стая). Коренът на кактуса-"майка" трябва да има добра и здрава коренова система и да се намира в състояние на активен растеж.

Най-често като основа се използва кактус от вида Eriocereus jusbertii - причината за това е непретенциозността на този кактус и скоростта на неговия растеж. Разбира се, по време на процедурата всички инструменти трябва да са напълно стерилни, за което могат да се избърсват със спирт. Най-добре е да обтриете и двата кактуса, които ще ашладисвате, с четка, потопена в спирт. След като изрежете кактуса, ще имате малко време да прикрепите към него част от второто растение, тъй като разрезът трябва да е свеж.

Частта, която ще присаждате и основата трябва да се свържат така, че техните камбиални пръстени в мястото на среза да съвпадат възможно най-ясно и диаметрите им да са приблизително еднакви. Именно от това изискване до голяма степен зависи успехът на цялата процедура.

Важно! Резените и на двете растения трябва да са хоризонтални и равномерни, а "превръзката", свързваща кактусите, трябва да ги държи здраво (но не да се врязва в тъканта на стъблото).

Технология за присаждане на кактус

присаждане кактус

Веднага щом приготвите кактусите и обработите инструмента със спирт, можете да пристъпите към рязане на върха от растнието-основа и директно присаждане на другото растение. Резените трябва да се комбинират веднага след образуването им, преди да започнат да изсъхват и да се окисляват. За пристягане на "конструкцията" се препоръчва да използвате тънка еластична лента или конец. Кактусовите резници се приготвят чрез рязане с остро стерилно острие, а възрастта на резниците няма значение. Когато режете растението, извършете процедурата възможно най-внимателно, така че краищата на резените да не се смачкват или прегъват. Можете веднага да поръсите разрезите с колоидна сяра или натрошен въглен, което ще предпази кактусите от заразяване с мухъл и гниене.

ашладисване на кактуси

Важно! В никакъв случай не трябва да използвате памучни тампони или плат, за да избършете разрезите, тъй като те могат да оставят влакна.

Грижа за кактуса след присаждане

Вече присадените кактуси трябва да се поставят на топло и сухо място, което ще бъде добре защитено от пряка слънчева светлина. Освен това мястото на разреза, както и откритите участъци допълнително трябва да се предпазват от навлизане на вода по време на напояване. Можете да покриете кактуса със стъклен буркан.

Процесът на вкореняване продължава месец, но можете да отслабите конеца, придържащ кактуса, след седмица, а след 7 дни можете напълно да го премахнете.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft