 
                
            
	200 мл. краве прясно мляко
	180 мл. олио
	450 гр. брашно тип 500
	300 гр. захар
	50 гр. орехови ядки
	1 пак. бакпулвер
	10 мл. ром
	1 пак. ванилия
	3 бр. яйца
Жълтъците се рабиват с част от захарта и мазнината (вместо олио може да се вземат равни части олио и масло). Към тях се прибавя хладко мляко и всичко се разбърква много добре. При непрекъснато рабъркване към горната смес се прибвая брашното, предварително пресято с бакпулвера. Тестото се ароматизира с ванилия и ром и се добавят счуканите орехи. Накрая внимателно се добавят разбитите на пяна с останалата захар белтъци и тестото се рабърква с широка шпатула, за да не спадне. Тесото се излива в намаслена и набрашнена кексова форма. Кексът се пече в предварително загрята до 180 С фурна, докато клечка, забодена вътре, не излезе без полепнало понея тесто. Ако кексът започне да прегаря, а все още е суров отвътре, се покрива с фолио и се допича така.


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








