Китайските учени с нови разкрития за това, как коронавирусът се разпространява в автобус - няма застраховани!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Китайските учени с нови разкрития за това, как коронавирусът се разпространява в автобус - няма застраховани!
2008
Източник: blitz.bg
Китайските учени с нови разкрития за това, как коронавирусът се разпространява в автобус - няма застраховани!

Все още не се знае всичко за начините на предаване на новия коронавирус, въпреки многобройните проучвания и наличната информация. Но опитът на китайските учени показа интересни резултати - те изследваха как вирусът се е разпространил от един заразен в цял автобус, а изводите от проучването им са изключително любопитни.

Представяме ви цялото проучване и неговите резултати:

Китайски учени са проследили как е станало заразяването с коронавирус на пътници в автобус от един единствен човек. Резултатите са поучителни и впечатляващи: някои стереотипи относно поведението на COVID-19 се оказват разрушени.

Познаването на механизма на предаване на вируса от носителя към незаразено лице ще помогне да се спре разпространението на COVID-19. За всеки от нас това означава възможността да избегне заразяването. Ето защо е толкова важно да се проследи развитието на заразяването в рамките на един конкретен обичаен автобус.

Този пример може да се счита за класически: човекът не е знаел, че е станал носител на вируса, използвал е автобус, но понеже не се чувствал в добро здравословно състояние, избягвал да общува с други хора. Необходимо е да се спомене също така, че само част от хората са използвали маски (случаят е станал, когато е било известно малко за епидемията).

коронавирус градски транспорт

Хронология на заразяването

И така, на 22 януари, в разгара на празниците по случай китайската Нова година, пътник се качил на автобус в провинция Хунан. Той не се чувствал добре, но външно това не било забележимо.

Мъжът заел мястото си в предпоследния ред на пътеката. Автобусът тръгнал по маршрута си като всички седалки били заети. По време на четиричасовото пътуване заразеният пътник не е ставал от мястото си и не е разговорял с никого.

В крайната точка на маршрута всички пътници напуснали салона и нова партида пътници влезли в него.

коронавирус в автобус

С червено е обозначен болният пътник; в оранжево  - заразените от него; синята фигурка също е заразена, но безсимптомно. Розовата фигура - заразена 30 минути. след като пациентът напуснал автобуса.

А самият заразен (припомняме, че той не е знаел за болестта си) на тази автогара се преместил в друг автобус. Това бил малък микробус - маршрутка, в който той се намирал още час.

След определен период до тези два автобуса достигнало разследването на единадесет едновременни случая на заразяване.

Осем души веднага се заразили в първия - голям автобус. Освен това някои от тях са седяли на разстояние 4,5 м от болния. Един от заразените е хванал вируса, когато в салона не е бил нито болния гражданин, нито осемте новозаразени: 30 минути след пристигането на автобуса до крайната гара и салонът е освободен, в него влизат нови пътници, един от които става деветият заразен.

В маршрутката, в която се е преместил болният мъж, са се заразили още двама пътници. Интересното е, че един от тях също е седял доста далеч от заразения - също на 4,5 метра.

Неочаквани изводи

- Постулатът за безопасното разстояние от 2 м от носителя на заразата е нарушен: даденият случай дава потвърдена цифра от 4,5 метра.

- Можете да се заразите дори когато носителят е напуснал определеното затворено пространство. Очевидно чрез детайли на интериора, върху повърхността на които се е настанил вирусът.

- В крайна сметка си струва да носите маски: сред 11-те заразени няма нито един, който да е носил маската.

- Коронавирусът не е напълно изучен. Така например, не е ясно защо никой от най-близките съседи на заразения пътник не се е заразил.

- Трябва да се отбележи, че изводите от това проучване не могат да бъдат безусловни. Споменатите 4,5 метра най-вероятно са били достигнати от вируса с помощта на отоплителната система - възходящи потоци от топъл въздух са подхванали вируса и са го пренесли по-далеч, отколкото той може да достигне по естествен начин. Но дори и така да е, това казва доста неща.

Трудната работа, извършена от китайските изследователи, за пореден път потвърждава, че общественият транспорт трябва да се избягва. Особено ако човек е без маска и не дезинфекцира ръцете си. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft