Козунк с орехи
За тестото:
	* 800 г брашно
	* 30 г мая
	* 6 бр. жълтъци
	* 200 г масло
	* 200 г захар
	* 250 мл прясно мляко
	* кора от 1/2 лимон
	* сол
За плънката:
	* 150 г пудра захар
	* 200 мл прясно мляко
	* 50 г галета
	* 300 г орехови ядки
	* канела
Други:
	* 15-20 г масло за намазване на формата
	* брашно за поръсване
	* 1 бр. яйце за намазване на козунака
	Маята се разтваря в 50 мл топло прясно мляко с 1 с.л. захар и малко брашно. Оставя се на топло да шупне. Брашното се пресява и в средата се прави кладенче, в което се изсипват разбитите жълтъци, шупналата мая, половината разтопено масло, захарта, млякото, щипка сол и настърганата лимонова кора. Омесва се тесто - като ръцете постоянно се потапят в останалото размекнато масло. Когато мазнината свърши тестото се оставя да втаса на топло за около 2 часа - трябва да удвои обема си.
	Млякото за плънката се кипва със захарта и с него се попарват скълцаните орехови ядки. Прибавят се галетата и канелата. Сместа се разбърква добре и се оставя да изстине.
	Втасалото тесто се разделя на две. Разточват се кори с правоъгълна форма, които се намазват равномерно с плънката и се завиват на рула. Рулата се поставят в намазана с масло и поръсена с брашно тава, като краят, получен при навиването трябва да остане отдолу. Оставят се да втасат, намазват се с разбитото яйце и се пекат в слаба фурна.

                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            







