Въпреки че плодовете обикновено се смятат за синоним на здраве, известният гастроентеролог от Харвард д-р Саураб Сети разкрива, че не всички плодове са еднакво добри за храносмилането ни. Напротив, той дори постави едно от най-популярните овощни дървета в света в „черния списък“.
С узряването на бананите нивото на устойчиво нишесте и фибри намалява, докато съдържанието на захар се увеличава значително. Това означава, че презрелите банани повишават нивата на кръвната захар и осигуряват по-малко хранителни вещества на полезните чревни бактерии.
Поради тази причина известен гастроентеролог решително ги постави в своя „черен списък“, докато леко зелените банани получиха оценка 5/10, защото съдържат повече фибри, полезни за здравето на сърцето, червата и метаболизма, съобщава Daily Mail.
Здравословен, но не перфектен избор
В края на списъка бяха гроздето и портокалите. Въпреки че гроздето съдържа витамин C и калий, в сравнение с други видове плодове, то има по-ниска хранителна стойност, така че не е най-добрият избор за здравето на червата. Портокалите са богати на фолат и антиоксиданти, но едно проучване установи връзка между прекомерната консумация на цитрусови плодове и повишения риск от рак на кожата.
Експертите обаче ни напомнят, че витамин C все още е от решаващо значение за здравето на кожата, костите и кръвоносните съдове и че тялото не може да го съхранява - ето защо е необходимо да си го набавяме редовно чрез диетата.
В средата на списъка са плодовете, които се препоръчват за балансирано храносмилане - ябълки, круши и пъпеши. Този плод съдържа достатъчно фибри и вода, което допринася за здравословното функциониране на червата и улеснява храносмилането.
Въпреки че не съдържат впечатляващи количества антиоксиданти като горските плодове, положителният им ефект върху храносмилането и ниският гликемичен индекс ги правят чест избор на диетолозите.
Безспорните крале на здравите черва
На самото начало в списъка на д-р Сети са боровинките и наровете - два плода, които силно защитават тялото отвътре. Боровинките са богати на антиоксиданти, които помагат на тялото да се бори със свободните радикали, свързани със заболявания като диабет и рак.
Нарът е още по-силен съюзник на червата - той съдържа елагитанини, полифеноли, които намаляват възпалението и укрепват чревната микрофлора. Според изследване на Университета в Барселона, диета, богата на полифеноли, може да намали риска от сърдечни заболявания с до 46%.
Заключението на д-р Сети е ясно:
„Не всички плодове са еднакво добри за червата. Някои видове насърчават здравето, докато други могат да допринесат за възпаление и лошо храносмилане.“
Така че, ако искате да направите нещо добро за тялото си, вместо презрял банан, посегнете към боровинки или нарове. Червата ви ще ви бъдат благодарни.