Лекар от Харвард постави любим плод в „черния списък“: „Все едно ядеш шоколад“

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Лекар от Харвард постави любим плод в „черния списък“: „Все едно ядеш шоколад“
2857
Снимков материал: pixabay.com
Лекар от Харвард постави любим плод в „черния списък“: „Все едно ядеш шоколад“

Въпреки че плодовете обикновено се смятат за синоним на здраве, известният гастроентеролог от Харвард д-р Саураб Сети разкрива, че не всички плодове са еднакво добри за храносмилането ни. Напротив, той дори постави едно от най-популярните овощни дървета в света в „черния списък“.

На дъното на списъка му бяха презрелите банани – плод, който мнозина смятат за здравословна закуска. Лекарят обаче предупреждава, че те са пълни със захар и веднъж дори ги описва като „шоколадови блокчета в жълта обвивка“.

С узряването на бананите нивото на устойчиво нишесте и фибри намалява, докато съдържанието на захар се увеличава значително. Това означава, че презрелите банани повишават нивата на кръвната захар и осигуряват по-малко хранителни вещества на полезните чревни бактерии.

Поради тази причина известен гастроентеролог решително ги постави в своя „черен списък“, докато леко зелените банани получиха оценка 5/10, защото съдържат повече фибри, полезни за здравето на сърцето, червата и метаболизма, съобщава Daily Mail.

Здравословен, но не перфектен избор

В края на списъка бяха гроздето и портокалите. Въпреки че гроздето съдържа витамин C и калий, в сравнение с други видове плодове, то има по-ниска хранителна стойност, така че не е най-добрият избор за здравето на червата. Портокалите са богати на фолат и антиоксиданти, но едно проучване установи връзка между прекомерната консумация на цитрусови плодове и повишения риск от рак на кожата.

Експертите обаче ни напомнят, че витамин C все още е от решаващо значение за здравето на кожата, костите и кръвоносните съдове и че тялото не може да го съхранява - ето защо е необходимо да си го набавяме редовно чрез диетата.

В средата на списъка са плодовете, които се препоръчват за балансирано храносмилане - ябълки, круши и пъпеши. Този плод съдържа достатъчно фибри и вода, което допринася за здравословното функциониране на червата и улеснява храносмилането.

Въпреки че не съдържат впечатляващи количества антиоксиданти като горските плодове, положителният им ефект върху храносмилането и ниският гликемичен индекс ги правят чест избор на диетолозите.

Безспорните крале на здравите черва

На самото начало в списъка на д-р Сети са боровинките и наровете - два плода, които силно защитават тялото отвътре. Боровинките са богати на антиоксиданти, които помагат на тялото да се бори със свободните радикали, свързани със заболявания като диабет и рак.

Нарът е още по-силен съюзник на червата - той съдържа елагитанини, полифеноли, които намаляват възпалението и укрепват чревната микрофлора. Според изследване на Университета в Барселона, диета, богата на полифеноли, може да намали риска от сърдечни заболявания с до 46%.

Заключението на д-р Сети е ясно:

„Не всички плодове са еднакво добри за червата. Някои видове насърчават здравето, докато други могат да допринесат за възпаление и лошо храносмилане.“

Така че, ако искате да направите нещо добро за тялото си, вместо презрял банан, посегнете към боровинки или нарове. Червата ви ще ви бъдат благодарни.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft