Майка с бебе лежи с дни в килия на Летище София-Видео

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Майка с бебе лежи с дни в килия на Летище София-Видео
20519
Източник: dnes.bg
Майка с бебе лежи с дни в килия на Летище София-Видео

Майка и нейното 12-месечно бебе прекараха 6 дни в килия на Летище "София" заради произвол от страна на Държавната агенция за бежанците, разкрива разследване на euractiv.bg.

Катя Амие е бежанка от 20 години в България, палестинка без гражданство. Пристигнала е в държавата ни като 10-годишно дете, заедно с родителите си – също палестинци без гражданство.

Едногодишната ѝ дъщеря Руейда е родена в София и е български гражданин.

На 2 януари Амие с нейното бебе пристигат у нас с полет от Холандия, но са задържани от гранична полиция и са им отнети българските документи.

Властите им обяснили, че съгласно системата на МВР, майката е с прекратен статут на бежанец, а бебето е лишено от българското си гражданство още през септември 2020 г. Жената обаче не е била уведомена затова, тя и дъщеря ѝ са отсъствали от България десет месеца, тъй като пандемията и коронавирусът я принуждават да остане в Белгия, където отишла при роднини.

Амие има жилище в София и постоянен адрес в район “Красно село”, където обаче не е допусната. Вместо това е затворена в килия с бебето, без да може да купи вода, храна, тоалетни принадлежности и памперси от магазините на летището. На четвъртия ден от ареста им те дори не са получили храна. Катя споделила това с един служител на Летище София и той е потвърдил нейните съмнения, че в този ден умишлено били оставени с бебето без храна. Направеният запис на разговора доказва това. Директорът на главна дирекция “Гранична полиция” в МВР Светлан Кичиков потвърждава, че майката и бебето са били заключени на летището, но журналисти не се допускат. Оказва се, че Амие е станала жертва на същински произвол от страна на Държавната агенция за бежанците

. Според документите 10 дни преди бебето Руейда да се роди в Майчин дом в София, институцията е образувала производство, с цел отнемане на статута ѝ на бежанец на майката, но тя не разбира за това. Никой не я е уведомил за започналата административна проверка дали тя има ливански паспорт, нито ѝ е дадена възможност да участва в проверката и да се защити. Вместо това на 10 февруари 2020 г. Държавната агенция за бежанците я уведомява, че роденото от нея дете – Руейда, е български гражданин по силата на Закона за българското гражданство.

Веднага, след като майката и бебето напускат България през Летище “София” с българските си документи през февруари 2020 г., мълниеносно агенцията за бежанците вписва в своята система, че Катя Амие е ливански гражданин, а не лице без гражданство от 20 години. Това се случва, въпреки че България дори няма официален отговор от ливанските власти дали Катя е действително е техен гражданин. С решение от втори юни 2020 г. агенция за бежанците отменя предоставения статут на международна закрила на Катя Амие. 

Прави го, докато тя е в чужбина и нито знае това, нито е получила уведомлението или решението, за да го обжалва по съдебен ред. Майката е лишена от право на защита, а три месеца след това в системата на ГРАО е отбелязано, че на бебето Руейда е отнето българското гражданство и то вече е с ливанско гражданство.

Отново без доказателства и без потвърждение от Ливан, че счита бебето за неин гражданин. Министерството на правосъдието отбелязва, че МВР е уведомило Министерството на външните работи, че е направена проверка и Катя Амие притежава ливанско гражданство. Данните са по повод сигнал от белгийските власти, че Катя Амие често пътува до Ливан с ливански паспорт.

Агенцията за бежанците приема моментално тези твърдения на вътрешното министерство за истина и на тяхна база отнема гражданството и статута на майката и нейното бебе. В същото време Ливан уведоми България, че Катя Амие не е ливански гражданин.

Така, основното доказателство на българските власти за анулиране на статута и документите за самоличност беше опровергано от ливанските власти. След шест дни в килията, Катя и дъщеря ѝ Руейда летят за Айндховен. Българските власти ги връщат там, откъдето са дошли. Катя отрича да има ливански паспорт. Съвсем логично тя пита: "Как може аз да имам ливански паспорт, а майка ми и баща ми да нямат?". Нямала и ливанско гражданство.

"Ако аз съм ливански гражданин, защо не ме изпратят със самолет в Ливан, откъде твърдят, че съм? Защо българските власти ме изпращат в Холандия?", продължава да пита Катя.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft