Майките на 12 бебета бяха убити дни след раждането

вход през zajenata.bg
За Жената
Инциденти
Майките на 12 бебета бяха убити дни след раждането
19458
Източник: svobodnaevropa.bg
Майките на 12 бебета бяха убити дни след раждането

Тези новородени губят майките си по време на нападението на 12 май в болница в Кабул, Афганистан

Единайсет бебета плачат в кувьозите си в една от детските болници в столицата на Афганистан Кабул.

Децата са родени само преди няколко дни, по време на продължаващата 18 години война в страната. Повечето от тях дори нямат имена.

Всичките 11 бебета вече нямат и майки.

Те са сред общо 24 загинали по време на нападението срещу родилен дом в Кабул на 12 май. Сред жертвите има и две новородени, предава афганистанската служба на Радио Свободна Европа.

Трима въоръжени, облечени като доктори и охранители, нахлуват в клиниката, която се управлява от международната организация "Лекари без граници. Клиниката е част от държавен болничен комплекс.

Престрелката между нападателите и силите на реда продължава часове. Въоръжените с автоматично оръжие и гранати стрелят във всички посоки и убиват бебета, родилки, бременни жени и медицински работници.

Нападението е извършено в Дасте Барчи, район в западната част на Кабул, който е населен предимно с шиити. Той отдавна е мишена за екстремистите талибани и представители на "Ислямска държава", които са сунити.

"Нито ръцете на талибаните, нито тяхното опетнено съзнание могат да бъдат измити от кръвта на жени, бебета и други невинни в това безсмислено кръвопролитие", написа в Туитър вицепрезидентът на страната Амрула Салех.

Специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмей Халилзад обвини "Ислямска държава" за атаката.

Повече от 40 години Афганистан е във войни, но дори и на този фон нападението срещу родилния дом шокира страната.

"Съсипани сме"

По време на нападението в клиниката има около 100 жени, бебета и медицински сестри. На видео кадри се вижда как афганистански военни изнасят новородени бебета, увити в кървави пелени.

Двайсет деца са преместени в детската болница "Ататюрк". Някои вече са изписани и са със семействата си, други остават в лечебното заведение.

Пред болницата се събират спонтанно десетки мъже и жени, които искат да осиновят осиротелите деца. Някои жени посещават болницата, за да кърмят новородените.

Сред тях е Азиза Кермани. "Дойдох да нахраня тези деца, защото те са изгубили майка си. Имам 4-месечно бебе, което оставих вкъщи и дойдох да помогна на тези деца", казва тя.

Всички бебета в момента са идентифицирани единствено по името на майките, чиито имена са написани със синьо мастило върху крачетата им.

"Съсипани сме от това, че нападнаха нашите деца", казва Кермани.

Хадиджа, която е родила преди три дни, също е била в клиниката по време на нападението. "Нападателите влязоха в болницата, бяха облечени като доктори и охранители. Един от тях насочи пистолет към мен, но не стреля. Не знам защо. Застреля други двама души и тогава се скри зад завесата и продължи да стреля".

Хадиджа спира за момент, за да сдържи сълзите си. "Застреля много хора тук".

"Не може да се опише с думи"

Когато сблъсъкът приключва, афганистанските сили за сигурност влизат в болницата и откриват какво се е случило. По стените е пълно с дупки от куршуми, по пода навсякъде има кръв, прозорците са счупени.

По време на нападението в клиниката има 26 майки. Единайсет са убити, сред които и такива, които в момента раждат, заедно с техните бебета. Десет други са успели да се скрият. Пет жени са ранени. Една от мъртвите жени е открита на земята, стиснала с ръце плачещото си бебе.

"Лекари без граници" определиха нападението като "истински ад".

"Те дойдоха да убият майките. Тази страна е свикнала на трагедии, но това, което се случи на 12 май, не може да се опише с думи", казва Фредерик Боно, ръководителят на мисията на организацията в Афганистан.

"Лекари без граници" обяви, че прекратява дейността си в квартал Дасте Барчи.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft