Наистина ли майчинството състарява една жена по-бързо от затлъстяването и пушенето

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
За бебето
Наистина ли майчинството състарява една жена по-бързо от затлъстяването и пушенето
2475
Наистина ли майчинството състарява една жена по-бързо от затлъстяването и пушенето

Наистина ли майчинството състарява една жена по-бързо от затлъстяването и пушенето

Когато една жена забременее , тялото й претърпява мащабна трансформация. Теглото се увеличава и метаболизмът се увеличава.

Пулсът се ускорява, матката се разширява и натиска върху околните органи и кръвоносните съдове. Концентрацията на хормоните се увеличава, достигайки астрономически нива. Количеството сиво вещество в мозъка намалява ...
 

Не може да се отрече, че в повечето случаи жените изглеждат много по-зле след раждането на дете. Поне известно време.

Преждевременно стареене

Ето какво казва 40-годишната Джулия, участник в един от форумите за майки: "Аз съм майка на три деца: седем, девет и единадесет години. Гримът сега е за мен като размазване на пукнатини в стената. Хората винаги мислят, че съм далеч над 50 години. Имам постоянна болка в гърба. Четири години кърмене намалиха размера на гърдите ми от 3-ти до 1-ви. От мен, изглежда, те изсмукаха цялата жизнена сила.
 

След третото дете развих хипотиреоидизъм, което означава, че ще остана на лекарства до края на живота си. Аз бях на 20 години през последното десетилетие. Това е обидно и несправедливо! В края на краищата моите бездетни приятели не само изглеждат по-млади, но също така имат повече пари и време, за да ги похарчат за себе си."
За съжаление има многобройни такива истории и те винаги са еднакви в едно - женското тяло след бременност и раждане започва да разваля формата си бързо. Появата на жена след раждането на дете е повлияна от редица фактори.

Хормонален фон

колебания в хормоните предизвикват промени в настроението , депресия след раждането, наддаване на тегло, акне.

 

Косопад

Няколко месеца след раждането косата започва да пада рязко и в големи количества.

Разтягането на стомаха го превръща в нещо като набръчкан, увиснал участък.  Това принуждава една жена да носи грозно, широко в талията облекло.

Липса на подходяща почивка

Потребностите на детето трябва да бъдат удовлетворени по всяко време на деня. Поради постоянната липса на сън, торбичките под очите се появяват , бръчките по лицето - всичко това се хвърля върху жената в продължение на десет години.

Липса на упражнения

Когато се занимавате с повишена отговорност по време на грижата за дете, една жена просто не знае къде да получи енергия и време за упражнения. Слабото тяло е причината за комплексите и намаляването на самочувствието на майката.

Няма време да се грижи за външния вид, както преди.

Поради постоянното натоварване майките понякога нямат време да правят основни козметични процедури. Липсата на грижи за кожата, косата, ноктите оказва негативно влияние върху тяхното състояние.

Уголемяване на гърдите и тежест

Отокът на гърдите по време на бременност и хранене може да доведе до стрии, загуба на форма на гърдата, увисване и асиметрия.

Промените в тялото на майката са важни за раждането на дете, но са разрушителни за жената. Новите генетични изследвания в САЩ сред почти 2000 жени на репродуктивна възраст от 20 до 44 години показват, че жените, които раждат, на клетъчно ниво са се увеличили много по-бързо от бездетните си съвременници.

"Бяхме изненадани да видим такъв невероятен резултат. Това е еквивалентно на около 11 години ускорено стареене на клетките ", заяви епидемиолога Анна Полак от университета" Джордж Масон ".

По време на проучването бяха изследвани генетични маркери, наречени теломери. Това са крайните области на хромозомите, които изпълняват защитна функция.

Дължината на теломерите определя възрастта на клетката - колкото по-къса е теломерната "опашка", толкова е по-стара. Тези места са склонни да се износват до точката на пълна клетъчна смърт.
 

Преждевременните признаци на стареене могат да бъдат ускорени от затлъстяване, тютюнопушене, безсъние, диабет и, както се оказа, раждане на дете. ДНК анализът показва, че теломерите при жените, които раждат, са поне с 4,2% по-къси, отколкото тези при нераждали жени. Освен това дължината на теломерите е по-малка, колкото повече деца имат жените.

Историческо проучване на жените в селските райони на Полша през 2006 г. също установи връзка между голям брой деца и по-кратка продължителност на живота. Тъй като свещта се топи всеки път, така теломерите намаляват с всяко клетъчно делене.

Трябва да се има предвид, че проучването на един от местните народи на Гватемала през 2016 г. имаше противоречив резултат. Това показва, че жените, които имат повече деца, стават по-бавни.
 

Още по-неочаквани резултати бяха получени от група учени, начело с Томас Пърлс, основател на изследването на стогодишните жители на Нова Англия. Родителите, които са имали деца след 40-годишна възраст, са имали четири пъти повече шансове да живеят до 100 години. Местните жители на Лапландия, семействата на амишите и други популации също показват връзка между присъствието на деца на по-късна възраст и дълголетие.

Това не означава, че жените, които раждат, ще умрат 11 години по-рано от нераждалите. Според проучване през 2016 г. жените, които раждат на възраст над 30 години, живеят по-дълго от бездетните.
 

"Ние не твърдим това, за да спре раждането на деца" - казват учените. "Изследванията показват, че нашите убеждения и нагласи могат сами по себе си да повлияят на това, колко бързо остряваме. И песимизмът директно съкращава дължината на теломерите. " Науката не стои неподвижна и процесът на старееневсе още не е напълно разбран.

Можете ли с Вашия пример или пример на приятелките си да потвърдите или отхвърлите отрицателното въздействие на майчинството върху тялото? Не е ли твърде висока цената, която жените плащат за размножаването? Кажете ни в коментарите какво мислите за този проблем.

Споделете тази статия, като кликнете върху бутона ЗА Споделяне във Facebook.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft