Всички сме опитвали щрудел с ябълки, но знаете ли, че соленият му вариант е не по-малко апетитен, да не кажем даже по-вкусен! Напомня много баничка, но на консистенция е по-близо до палачинките, въпреки че по сочност и двете не могат да се мерят с него! И така - ето как се приготвят неустоимо вкусните и сочни Солени щруделчета със сирене :
Солени щруделчета със сирене
Продукти:
За тестото:
- 250 г остро брашно
- 250 г обикновено брашно
- 1 яйце
- 50 мл олио
- 300 мл вода
- сол
Пълнеж:
- 750 гр. извара или прясно краве сирене (може и смес от двете)
- 2 яйца
- сол
Заливка:
- 1/2 л готварска сметана
Приготвяне:
Направете тесто от изброените съставки, за да получите жилаво, еластично тесто. Разделете го наполовина, намажете топчетата тесто с олио и ги оставете да починат около 30 минути.
Снимка: YouTube
Смесете изварата, яйцата и солта и разпределете плънката по дъното на разточеното тесто. Навийте тестото на руло (подобно на щрудел), като започнете от сиренето към края на тестото. След това разделете тестото на парчета с желания размер, като ги изрежете с ръба на тънка чиния.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Сложете вода, сол и една супена лъжица олио в тенджера. Когато водата заври, сложете нарязаните парчета тесто в нея. След като водата заври отново, ги варете около 3 минути.
Сложете сварените "щруделчета! в намазнена огнеупорна тава и ги залейте със сметаната за готвене.
Снимка: YouTube
Печете ги, докато коричката им стане златистокафява.
Снимка: YouTube
Поднесете щруделчетата още горещи, но и като изстинат остават меки и сочни.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!