Гол тиквеник - това е шедьовърът в кулинарния тефтер на моята майка. Правеше ни го като деца, когато нямахме у дома кори за баница, а ние го харесвахме повече от оригиналната версия.
Гол тиквеник
Необходими продукти:
- 500 г настъргана тиква (цигулка или друг вид)
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар (може и кафява)
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. грис
- 1/2 ч.ч. олио или разтопено масло
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. канела
- 1 шепа счукани орехи (по желание)
- 1 пакетче ванилия
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
Настържете тиквата на едро ренде. Ако пуска много вода, леко я изстискайте.
В купа смесете брашното, гриса, захарта, канелата, ванилията и солта.
Снимка: youtube
В отделна купа разбийте яйцата. Към тях добавете киселото мляко със загасената сода и олиото. Разбъркайте добре.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Прибавете сухите съставки към течните и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. След това добавете настърганата тиква и орехите.
Снимка: youtube
Изсипете сместа в предварително намазнена и набрашнена тава (или покрита с хартия за печене).
Печете тиквеника в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-50 минути, или до суха клечка.
Снимка: youtube
След като тиквеникът се охлади, по желание го поръсете с пудра захар.
Снимка: youtube
Съвети:
Може да добавите стафиди, предварително накиснати в малко ром или вода.
Ако искате по-сочен тиквеник, добавете още малко тиква или малко ябълка.
За веган вариант – заменете яйцата с 2 с.л. смляно ленено семе + 6 с.л. вода и ползвайте растително мляко.