Обожавам Коледен щолен, но е доста скъп по магазините! Изрових рецептата от немски сайт и стана...
3 Декември 2016
124988
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
100 грама тъмни стафиди
100 грама светли стафиди
50 милилитра ром
80 грама прясна мая
250 милилитра прясно мляко
1 килограм брашно
400 грама захар
кората на 1 лимон
кората на 1 портокал
1 чаена лъжица сол (без връх)
2 щипки кардамон
500 грама масло
200 грама захаросани плодове
300 грама орехови ядки
ванилия, канела, индийско орехче на вкус
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Измийте стафидите, залейте ги с рома и оставете да престоят така една нощ. Орехите счукайте в хаванче, захаросаните плодове смелете, ако са едри, цитрусовите кори настържете.
Разтворете маята в 125 милилитра топло мляко, прибавете 5 супени лъжици брашно и 2 супени лъжици захар.
Сместа оставете на топло място, за да втаса.
В голяма купа пресейте 2/3 от брашното и направете вдлъбнатина в средата. По края разпределете лимоновата и портокаловата кори, солта, кардамона, 150 грама от захарта и 450 грама от маслото (разтопено).
Във вдлъбнатината сложете сместа с маята и бързо замесете тесто, което оставете да втаса. Щом това стане, добавете останалото тесто, захаросаните плодове, орехите и стафидите (предварително отцедете рома от последните).
Сложете ванилия и канела на вкус, разбъркайте и нека още веднъж да втаса.
След това разделете тестото на 2 части. Едната оставете дебела, а другата оформете с ръце, сгъвайки така, че да стане два пъти по-дебела от първата. Този пласт навийте към първия и поставете двете части в подходяща подмазана с олио форма.
Изпечете кекса за 50-60 минути при 160-180 градуса и го намажете обилно с останалото масло. Щом се охлади достатъчно, поръсете с пудра захар.
Увийте го във фолио и приберете на студено място, за да узрее. Така може да оставите и месец.
Добър апетит!
В голяма купа пресейте 2/3 от брашното и направете вдлъбнатина в средата. По края разпределете лимоновата и портокаловата кори, солта, кардамона, 150 грама от захарта и 450 грама от маслото (разтопено).
Във вдлъбнатината сложете сместа с маята и бързо замесете тесто, което оставете да втаса. Щом това стане, добавете останалото тесто, захаросаните плодове, орехите и стафидите (предварително отцедете рома от последните).
Сложете ванилия и канела на вкус, разбъркайте и нека още веднъж да втаса.
След това разделете тестото на 2 части. Едната оставете дебела, а другата оформете с ръце, сгъвайки така, че да стане два пъти по-дебела от първата. Този пласт навийте към първия и поставете двете части в подходяща подмазана с олио форма.
Изпечете кекса за 50-60 минути при 160-180 градуса и го намажете обилно с останалото масло. Щом се охлади достатъчно, поръсете с пудра захар.
Увийте го във фолио и приберете на студено място, за да узрее. Така може да оставите и месец.
Добър апетит!
Редактор: За Жената
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари