Превенцията на рака на гърдата никога не е напълно под наш контрол. Генетиката и други фактори играят голяма роля, но все пак можем да избираме какво приемаме в тялото си.
Лекарите посочват, че рискът се увеличава с възрастта и повечето диагнози се поставят при жени над 50 години.
Ето защо онкологът д-р Бхавана Патак подчертава значението на една храна по-специално - броколите .
Снимка: pixabay
„Броколито съдържа пребиотични фибри, растителни протеини и сулфорафан – ключови съставки за борба с рака, които подхранват здравословните бактерии в червата, намаляват възпалението, поддържат метаболитния баланс, намаляват увреждането на ДНК и унищожават раковите клетки“, обясни тя.
Д-р Патак подчертава, че нейният съвет не е просто преразказ на добре познатата фраза за това колко здравословни са броколите. Освен че съдържат три грама протеин на порция от 90 грама, броколите са богати и на фибри, желязо и други хранителни вещества, които подпомагат здравето на червата.
Снимка: pixabay
„Основната цел е да се активира силата на сулфорафана чрез нарязване или дъвчене на броколите“, казва тя. Съединението се произвежда чрез естествена ензимна реакция в растението и играе важна роля в предотвратяването на образуването на ракови клетки.
Според д-р Патак, готвенето може да намали количеството сулфорафан, но нарязването на броколите преди готвене помага за запазването на съединението.
Снимка: pixabay
„Когато имам време, нарязвам броколите и ги оставям да престоят няколко минути, преди да ги добавя към ястие. А когато нямам време, просто ги купувам предварително нарязани - това е моят малък трик“, казва тя. Тя добавя, че малки промени в диетата, като например редовното включване на броколи, могат да помогнат за намаляване на риска от рак на гърдата в дългосрочен план.