Онколог: „Иска ми се жените над 50 години да консумират тази храна по-често“

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Женско здраве
Онколог: „Иска ми се жените над 50 години да консумират тази храна по-често“
15133
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Онколог: „Иска ми се жените над 50 години да консумират тази храна по-често“

Превенцията на рака на гърдата никога не е напълно под наш контрол. Генетиката и други фактори играят голяма роля, но все пак можем да избираме какво приемаме в тялото си.

Балансираната диета, която включва зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и постни растителни протеини, може да намали риска от различни заболявания, включително рак на гърдата.

Лекарите посочват, че рискът се увеличава с възрастта и повечето диагнози се поставят при жени над 50 години.

Ето защо онкологът д-р Бхавана Патак подчертава значението на една храна по-специално - броколите .

броколи почистване

Снимка: pixabay

„Броколито съдържа пребиотични фибри, растителни протеини и сулфорафан – ключови съставки за борба с рака, които подхранват здравословните бактерии в червата, намаляват възпалението, поддържат метаболитния баланс, намаляват увреждането на ДНК и унищожават раковите клетки“, обясни тя.

Д-р Патак подчертава, че нейният съвет не е просто преразказ на добре познатата фраза за това колко здравословни са броколите. Освен че съдържат три грама протеин на порция от 90 грама, броколите са богати и на фибри, желязо и други хранителни вещества, които подпомагат здравето на червата.

броколи в черпак

Снимка: pixabay

„Основната цел е да се активира силата на сулфорафана чрез нарязване или дъвчене на броколите“, казва тя. Съединението се произвежда чрез естествена ензимна реакция в растението и играе важна роля в предотвратяването на образуването на ракови клетки.

Според д-р Патак, готвенето може да намали количеството сулфорафан, но нарязването на броколите преди готвене помага за запазването на съединението.

здрава жена

Снимка: pixabay

„Когато имам време, нарязвам броколите и ги оставям да престоят няколко минути, преди да ги добавя към ястие. А когато нямам време, просто ги купувам предварително нарязани - това е моят малък трик“, казва тя. Тя добавя, че малки промени в диетата, като например редовното включване на броколи, могат да помогнат за намаляване на риска от рак на гърдата в дългосрочен план.

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft