Виждали ли сте такава бяла пяна в буркана с меда? Ето защо се образува и опасна ли е за здравето:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Виждали ли сте такава бяла пяна в буркана с меда? Ето защо се образува и опасна ли е за здравето:
80135
Виждали ли сте такава бяла пяна в буркана с меда? Ето защо се образува и опасна ли е за здравето:

Няма как да не помните Мечо Пух - известният герой от книгите на Алън Милн просто обожава мед, подобно на мнозинството от нас. За разлика от повечето сладки храни, медът е изключително здравословен и затова винаги е много търсен.

Сигурно сте забелязали, че след като купите мед, след известно време в буркана се е появила бяла пяна . Болшинството изпадат в притеснение - да не би да са им продали развалена стока? Бялата пяна обаче не е причина за паника, сега ще ви обясним защо.

Защо се образува бяла пяна по меда

бяла пяна по меда

Тази пяна представлява всъщност медена глюкоза и нейното освобождаване показва, че медът не е бил термично обработен. С други думи, пяната потвърждава, че сте закупили натурален продукт.

Скоростта на отделяне на пяна зависи от количеството глюкоза и фруктоза в самия мед. Между другото, тя също е много вкусна и здравословна. Но на практика нямаме възможност да чакаме достатъчно дълго образуването на бялата пяна.

Затова съществуват и други начини за проверка на меда.

Първи начин

Можете да потопите нагрята тел в меда - ако продуктът залепне по нея - купили сте мед с лошо качество. Ако телта остане чиста - медът е естествен.

Втори начин

проверка на меда

Ако смятате, че в меда има нишесте, разредете няколко лъжици с вода и налейте няколко капки йод там. Ако сместа стане синя, към меда е добавено нишесте.

И накрая, третият начин

мед горене

Натуралният мед не гори, не се топи и не променя цвета си, когато е изложен на високи температури. Следователно можете да пуснете малко мед върху лист хартия и да го запалите. Има обаче една тънкост: ако медът придобие кафяв нюанс, тогава пчелите са били хранени със захарен сироп.

Има и начин да се определи качеството на меда при закупуване. Продуктът трябва да съдържа около 17-20% вода, което означава, че трябва да е много гъст. Когато преливате мед от един контейнер в друг, лесно може да се оцени неговата плътност.

гъстота на меда

И още един малък съвет в крайна сметка: когато купувате за първи път мед от даден източник, е по-добре да вземете малко бурканче, да проверите меда у дома и след това да потърсите друг продавач или да се върнете при същия за по-голяма порция. 

Дай твоята оценка:
3 от 5 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft