Опасни последици от дефицита на витамин В12: симптоми и заболявания

вход през zajenata.bg
За Жената
Опасни последици от дефицита на витамин В12: симптоми и заболявания
8701
Опасни последици от дефицита на витамин В12: симптоми и заболявания

Витамин В12 е един от най -важните, но често пренебрегвани витамини. Той играе важна роля в метаболизма на всяка клетка в нашето тяло.

Ако този витамин е дефицитен за дълго време, това може да доведе до хронични здравословни проблеми и дори до сериозни неврологични заболявания.

Ето защо е важно да знаете първите предупредителни признаци за недостиг на витамин В12, тъй като това ще предотврати много здравословни проблеми.

7 предупредителни признака за недостиг на витамин В12

1. Замаяност
Един от първите симптоми на дефицит на витамин В12 е честото виене на свят и гадене. Те могат да ви засегнат, когато вървите нагоре или надолу по стълбите, или когато седите и стоите твърде бързо.

Тези ситуации могат да станат опасни.

2.

Забравяне
Имате ли проблеми със запомнянето на прости неща, например когато оставяте ключовете си или името на приятеля си?

Това често не показва ранна деменция, но може да е признак на дефицит на витамин В12. Особено ако във вашата диета има много малко храни, които я съдържат.

Много възрастни хора вярват, че имат болест на Алцхаймер или деменция. Всъщност те страдат от дефицит на витамин В12.

Състоянието му в организма може да се провери с обикновен кръвен тест.

3. Мускулна слабост
Ако мускулите ви са твърде слаби, е много вероятно да не получавате витамин В12. В резултат на това причинява нехарактерна мускулна слабост и може да е причината, поради която вече не можете да носите дамски чанти или други тежки предмети.

4. Бледа кожа
Имали ли сте някога красиво розово лице, което да сигнализира за вашето добро здраве и сега сте бледи с жълта кожа?

Това може да бъде причинено от дефицит на витамин В12, който се проявява с дефицит на червени кръвни клетки, в производството на които витамин В12 участва пряко.

В резултат на това тялото ви произвежда повече билирубин, който променя кожата от розово до бледо и жълто.

5. Изтръпване и изтръпване на крайниците
Недостатъчното количество витамин В12 в тялото може да причини изтръпване и изтръпване в горните и долните крайници (това се нарича парестезия).

Дефицитът на този витамин означава намалено производство на червени кръвни клетки, което води до ниски нива на кислород не само в мускулите, но и в нервните тъкани.

6. Необяснима умора Спите
ли редовно, но се чувствате уморени? Това може да е друг признак на дефицит на витамин В12.

Тази необяснима умора възниква поради намаленото производство на червени кръвни клетки, което води до недостатъчен пренос на кислород към вашите органи.

7. Очни заболявания
В резултат на продължителен дефицит на витамин В12 може да настъпи увреждане на зрението.

Той може също да причини оптична невропатия чрез увреждане на зрителния нерв. Резултатът е намаляване на централното зрение, замъгляване или двойно виждане, чувствителност към светлина или сянка.

За да разберете по -добре значението на този витамин, ето неговите най -важни ползи за здравето:

1. Предотвратява сърдечни заболявания и инсулт
Ново изследване установи, че повишените нива на хомоцистеин са по -висок рисков фактор за сърдечни заболявания, отколкото холестерола.

Тази не-протеинова аминокиселина причинява възпаление в кръвоносните съдове. Това се случва особено, когато в организма липсва витамин В12. С други думи, този витамин понижава нивата на хомоцистеин и следователно риска от сърдечни заболявания, както и инсулт.

2. Той осигурява енергия
Витамин В12 стимулира производството на енергия, поддържайки клетките здрави. Ако има недостиг на този витамин, тогава клетките гладуват и ние се чувстваме уморени и слаби.

3. Подпомага храносмилането
Този витамин помага на храносмилателните ензими да смилат храната в стомаха и насърчава здравословния метаболизъм.

Той също така поддържа здрави чревни бактерии и премахва вредните бактерии. В резултат на това предотвратява възпалителни заболявания на червата, премахва кандидозата и други храносмилателни разстройства.

4. Силни кости и стави
Витамин В12 се препоръчва за пациенти с остеопороза и проблеми със ставите.

Ето списък на храни, които съдържат най-големи количества витамин В12: телешки и пилешки черен дроб, сьомга, скумрия, сардини, риба тон, пъстърва, кисело мляко и мляко на растителна основа (сусам, бадемово и кокосово мляко).

Както можете да видите, витамин В12 играе важна роля за цялостното здраве. Също така може да ви предпази от различни здравословни проблеми, както и от заболявания.

Ето защо познаването на ранните признаци на дефицит на витамин В12 е от ключово значение за предотвратяване на сериозни усложнения и много сериозни хронични заболявания.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft