Опитен агроном ми показа как се засажда зимен чесън-Първо се правят лехи и се слага меден сулфат

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Опитен агроном ми показа как се засажда зимен чесън-Първо се правят лехи и се слага меден сулфат
21849
Опитен агроном ми показа как се засажда зимен чесън-Първо се правят лехи и се слага меден сулфат

Чесънът не е просто подправка, която е търсена в кухните на целия свят и придава вкусен аромат на ястията, а е и истинска находка за нашето здраве. Ежедневната му употреба ще ви осигури надежден имунитет, здрави зъби, здраво сърце и чист черен дроб.

Практиката показва, че по време на зимното засаждане главите растат забележимо по-големи и по-плътни. Ще ви кажем кога и как да засадите зимен чесън през 2019 г. и какви тънкости трябва да вземете предвид, за да получите завидна реколта.

 

Засаждане на зимен чесън през 2019г

Смята се, че чесънът трябва да се засажда през есента три седмици преди настъпването на първата слана. Скилидките чесън, засадени по-късно от този момент, нямат време да се вкоренят и с по-ранно засаждане младите кълнове могат да умрат от замръзване.

Резултатите от изследванията потвърждават, че преди настъпването на зимата, скилидка чесън трябва да има 12–18 корена с дължина 5–10 см.

За развитието на такава коренова система са необходими приблизително 35–45 дни.

В северните райони засаждането на зимен чесън започва през септември. Експертите съветват да се прави това на намаляващата Луна, когато нощното тяло преминава през плодородните знаци на зодиака.

Според лунния календар на градинарите, най-добрите дни за засаждане на зимен чесън през 2019 г. са : 17, 18, 23, 26 септември, 27 септември, 15, 16 октомври. Забранените дни са през октомври: 9 и 24 октомври. Ако началото на месеца е топло, тогава засаждането на чесън е възможно през ноември 2019 г. Благоприятни дни: 8-11 ноември.

 

Приготвяне на легла за зимен чесън

Чесънът е достатъчно настроен, за да избере почва и място за засаждане. Когато подготвяте за засаждане, трябва да помните за всички предпочитания на тази култура. По най-добрия начин зеленчукът оцелява на глинести и черноземични почви с неутрална киселинност. Мястото трябва да е слънчево и открито.

Ако засаждате чесън на едно и също място всяка година, тогава всяка година реколтата ще ви радва все по-малко. Следователно, ако е възможно, сменяйте мястото на разтоварване поне веднъж на 2-3 години.

По-добре е, ако домати, краставици и бобови растения растат на градината преди чесън. Също така ранното зеле, тиквички, тиква могат да бъдат добри предшественици на чесъна. На места, които преди са били заети от картофи или лук, чесънът не се препоръчва да се засажда.

 

КАК ДА ЗАСАДИМ ЧЕСЪН

 

Подготовка на почвата

Торфът е най-подходящ за горната обработка, с която трябва да смесите с пръстта. И добавете 20-30 г суперфосфат и 20 г калиев тор на квадратен метър. Преди засаждането можете да добавите амониев нитрат - 10 г на квадратен метър. Дълбочината на копаене трябва да бъде най-малко 20 см. 

Оформяне на лехи
Идеалните лехи за зимен чесън ще бъдат широки до 1 метър и 25 см.

Време за оформяне
Лехите трябва да се оставят без да се прави нищо, докато почвата се утаи след копаенето. Ако през септември има малко валежи, тогава за по-добро оформяне на подготвената леха полейте с вода няколко пъти.

Обработка на почвата

За да предотвратите болестите по чесъна, обработвайте земята с разтвор на меден сулфат (1 супена лъжица от веществото, разредено в 10 литра вода). Полученият разтвор с помощта на поливане може да запълните цялата площ на лехите. След това ги покрийте с найлон.

 

Приготвяне на чесъна за засаждане

Главата се раздробява на скилидки, от които избирате най-големите, здрави за засаждане. 

Дезинфекцирайте избраните скилидки , като ги киснете 1-2 минути в 1% разтвор на меден сулфат. За антимикробно лечение също е подходящ разтвор на калиев перманганат и пепелна инфузия. В този случай обработката ще продължи 30 минути.

Засаждане на зимен чесън

Правим дупки

Маркирайте място за засаждане на зимен чесън върху предварително подготвена леха. За да направите това, направете дупка в земята с пръчка на разстояние 10 см един от друг. Дълбочината на дупките е от 7 до 10 см, в зависимост от метода и времето на засаждане. Разстоянието между редовете е 20–25 cm.

Междувременно някои агрономи съветват да засадите чесън на голяма дълбочина. Особено ако закъснявате за качване на борда и след няколко дни студове вече са възможни.

Поставяне на скилидките

Не забравяйте да освободите скилидките от "майчиното" дъно, за да не забавите растежа. Поставете скилидките чесън в подготвените дупки. Не си струва да ги натискате в земята, тъй като това забавя образуването на корени.

Обработване на почвата.

Ако земята е суха, можете да я залеете с розов разтвор на калиев перманганат.

Заспиваме дупки. Необходимо е дупките да се затворят с изгнил компост.

Мулчиране на лехите
Оптималният слой за мулчиране е около 5 см. За мулчиране е най-добре да използвате торф, борови игли или паднали листа. За да запазите сняг върху лехите (тоест да създадете топло одеяло), разстелете отгоре. През пролетта не забравяйте да премахнете мулча!

Сега знаете как да засадите зимен чесън . Надяваме се, че нашите съвети ще ви помогнат да получите отличната реколта на това лечебно растение през следващото лято.

Дай твоята оценка:
3 от 12 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft