Това е истински „богата“ орехова торта, обогатена с вкуса на карамелизирана захар и много шоколад. Чудесна за всякакви празнични поводи, рождени дни, празненства...
Сочна домашна торта с орехи, шоколад и карамел
Продукти:
За кората:
- 12 белтъка
- 12 супени лъжици захар
- 4 супени лъжици обикновено брашно
- 300 г смлени орехи
За първия сироп:
- 120 г захар
- 50 г масло или маргарин
За втория сироп:
- 120 г шоколад
- 120 г масло или маргарин
За крема:
- 12 жълтъка
- 8 супени лъжици захар
- 100 мл прясно мляко
- 2 пакетчета ванилова захар
- 250 г масло или маргарин.
Приготвяне:
За кората: Разделете белтъците от жълтъците в отделни купички (предварително оставете яйцата да престоят известно време на стайна температура). Разбийте белтъците до пяна с електрически миксер и когато се сгъстят, постепенно добавете захарта, малко по малко, като разбивате непрекъснато.
Накрая трябва да получите твърд и гъст, лъскав сняг от белтъците. Добавете брашното и смлените ядки, но този път оставете миксера изключен и разбърквайте бавно с телена бъркалка или шпатула, като обръщате отдолу нагоре, за да смесите съставките и да направите сместа гладка.
Можете да приготвите тази смес от 12 белтъка наведнъж и да я изпечете в голяма тава за печене (и след това да я нарежете), или да я разделите на три части за три кори и да я изпечете в по-малки тави. Или можете да разбиете съставките за всяка кора поотделно, ако изберете по-малка тава.
В такъв случай, за една кора ще ви трябват: 4 белтъка, 4 супени лъжици захар, 1 супена лъжица универсално брашно и 100 г смлени орехи. Ако решите да печете една кора в голяма тава за печене, както направих аз, предварително я намажете с мазнина и поръсете с брашно, а излишното количество отърсете.
Можете също да застелите тавата с хартия за печене. Разпределете приготвената смес равномерно по цялата повърхност на тавата за печене и я заравнете, след което печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути, в зависимост от фурната.
Когато кората се изпече, я извадете и я оставете да се охлади, след което я разрежете на три равни части (за да получите три кори).
За първия сироп: Сложете захарта в тенджера и я загрейте на умерено силен котлон.
Когато започне да се топи и пожълтее и придобие карамелен цвят (не го бъркайте, просто разклатете тенджерата), добавете маслото и разбъркайте за кратко, докато получите хубава карамелена смес. Намажете корите с тази гореща карамелена смес на тънък слой.
Снимка: YouTube
Дори не е нужно да използвате цялото количество. Слоят не трябва да е дебел, защото няма да можете да нарежете хубави парчета торта. Затова просто го разпределете тънко по повърхността.
Тъй като този карамел стяга много бързо, веднага щом се образува твърд слой на повърхността, веднага го надупчих с нож, за да напукам леко тази карамелена коричка, всичко това с цел да улесня рязането на тортата.
За втория сироп: В малка тенджерка или купа разтопете шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова фурна, след което, когато глазурата леко се охлади, я разпределете върху трите слоя, върху карамеления слой. Оставете да се охлади напълно и да стегне.
Снимка: YouTube
За крема: Разбийте жълтъците със захарта, докато се разтвори и стане на лек и гъст крем. След това сложете на котлона и постепенно добавете млякото и варете, като бъркате непрекъснато, докато кремът се сгъсти.
Когато кремът от жълтъци се сгъсти като пудинг, го оставете настрана и да се охлади, като разбърквате от време на време, за да не се образува коричка (или го покрийте със стреч фолио).
Оставете маслото да омекне на стайна температура, след което го разбийте с електрически миксер, докато стане пухкаво. След това постепенно добавете към него напълно охладения крем и разбивайте непрекъснато с миксера, докато се получи гладък и деликатен крем.
Разпределете крема върху трите слоя, като ще има достатъчно, за да покрие цялата торта, както отгоре, така и отстрани.
Снимка: YouTube
И така, подредете слоевете, като ги редувате така до края - блат, карамел, шоколад, крем. Можете да украсите тортата както желаете и можете.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Не използвах целия карамел, за да покрия корите (страхувах се, че ако е гъст, ще е по-трудно да се режат корите), затова го излях в чиния и когато стегна, натроших и поръсих с него тортата - така я украсих. Тортата се получи много красива и много вкусна.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube