Парени курабии с грис и кокос - изпиват целия сладък сироп и после се топят в устата!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Парени курабии с грис и кокос - изпиват целия сладък сироп и после се топят в устата!
Парени курабии с грис и кокос - изпиват целия сладък сироп и после се топят в устата!
980
Източник: За Жената
Парени курабии с грис и кокос - изпиват целия сладък сироп и после се топят в устата!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Много са лесни и прости за приготвяне, би било жалко да не ги опитате. Много вкусни и сочни курабии в сироп, наистина се топят в устата.

Това е известен турски десерт, за който има няколко варианта в постни и непостни варианти. Ще ви представим най-вкусния. Съставките се измерват с чаша от 200 мл и малка чашка от 90 мл. Вижте необходимите съставки за чудните Парени курабии с грис и кокос :

Парени курабии с грис и кокос

Продукти: 

  • 1 яйце
  • 1 чаша олио (90 мл) или разтопено масло
  • 1 чаша грис (85 г)
  • 1 чаша кокос (30 г)
  • 1 чаша гъсто кисело мляко/заквасена сметана (130 г)
  • 2,5 чаши брашно (190 г)
  • 1 пакетче ванилова захар (5-8 г)
  • 1/2 пакетче бакпулвер (5 г)
  • още малко грис

ЗА СИРОПА:

  • 2,5 чаши захар (425 г)
  • 2,5 чаши вода (500 мл)
  • резен лимон

Приготвяне:

Първо пригответе сиропа, така че да има време да се охлади. В тенджера сложете 2,5 чаши захар и същото количество вода, разбъркайте и сложете на огъня. Можете веднага да добавите колелце лимон или да го добавите към края. От момента, в който заври, варете 1 минута, след което оставете сиропа настрана и го оставете да се охлади.

захарен сироп

Снимка: Pinterest

ЗА ТЕСТОТО: В дълбока купа сложете 90 мл олио или разтопено масло, добавете едно яйце, 30 г кокосово брашно, 85 г грис, 130 г гъсто („гръцко“) кисело мляко или заквасена сметана, половин пакетче бакпулвер и ванилова захар.

продукти за сладки

Снимка: Pinterest

Разбъркайте добре с лъжица или шпатула, докато съставките се съединят в хомогенна смес. След това добавете 190 г брашно.

брашно в сместа

Снимка: Pinterest

Разбъркайте с лъжица, докато брашното поеме течността, след което омесете още малко на ръка, за да стане тестото гладко. Накрая ще получите меко и леко лепкаво тесто.

лепкаво тесто

Снимка: Pinterest

Откъснете една трета или четвърт от тестото и с ръце оформете дълго, тънко руло. Опитайте се да го направите равномерно и с еднаква дебелина. След това с вилица го притиснете отгоре, за да го сплескате и да създадете шарки.

руло от тесто

Снимка: Pinterest

С вилица оформете жлебове върху тестото, така че да поеме по-добре сиропа.

жлебове в тестото

Снимка: Pinterest

Нарежете така оформеното руло на парчета с ширина 2-3 см и оваляйте всяко парче в грис, така че да е добре покрито от всички страни. Подредете бисквитките върху предварително леко намазнена тава за печене или покрита с хартия за печене. Повторете процедурата с останалото тесто.

парчета тесто за сладки

Снимка: Pinterest

Печете приготвените сладки в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-35 минути. 

оформяне татлия

Снимка: Pinterest

курабии в тавата

Снимка: Pinterest

Когато се изпекат, извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят за няколко минути, след което ги залейте със студения сироп.

сиропиране татлии

Снимка: Pinterest

курабии в сироп

Снимка: Pinterest

Покрийте ги с друга тава за печене или скарата и ги оставете така за един час, докато поемат сиропа и се охладят.

курабии с кокос и грис

Снимка: Pinterest

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft