Много са лесни и прости за приготвяне, би било жалко да не ги опитате. Много вкусни и сочни курабии в сироп, наистина се топят в устата.
Парени курабии с грис и кокос
Продукти:
- 1 яйце
- 1 чаша олио (90 мл) или разтопено масло
- 1 чаша грис (85 г)
- 1 чаша кокос (30 г)
- 1 чаша гъсто кисело мляко/заквасена сметана (130 г)
- 2,5 чаши брашно (190 г)
- 1 пакетче ванилова захар (5-8 г)
- 1/2 пакетче бакпулвер (5 г)
- още малко грис
ЗА СИРОПА:
- 2,5 чаши захар (425 г)
- 2,5 чаши вода (500 мл)
- резен лимон
Приготвяне:
Първо пригответе сиропа, така че да има време да се охлади. В тенджера сложете 2,5 чаши захар и същото количество вода, разбъркайте и сложете на огъня. Можете веднага да добавите колелце лимон или да го добавите към края. От момента, в който заври, варете 1 минута, след което оставете сиропа настрана и го оставете да се охлади.
.jpg)
Снимка: Pinterest
ЗА ТЕСТОТО: В дълбока купа сложете 90 мл олио или разтопено масло, добавете едно яйце, 30 г кокосово брашно, 85 г грис, 130 г гъсто („гръцко“) кисело мляко или заквасена сметана, половин пакетче бакпулвер и ванилова захар.
.jpg)
Снимка: Pinterest
Разбъркайте добре с лъжица или шпатула, докато съставките се съединят в хомогенна смес. След това добавете 190 г брашно.
.jpg)
Снимка: Pinterest
Разбъркайте с лъжица, докато брашното поеме течността, след което омесете още малко на ръка, за да стане тестото гладко. Накрая ще получите меко и леко лепкаво тесто.
.jpg)
Снимка: Pinterest
Откъснете една трета или четвърт от тестото и с ръце оформете дълго, тънко руло. Опитайте се да го направите равномерно и с еднаква дебелина. След това с вилица го притиснете отгоре, за да го сплескате и да създадете шарки.
.jpg)
Снимка: Pinterest
С вилица оформете жлебове върху тестото, така че да поеме по-добре сиропа.
.jpg)
Снимка: Pinterest
Нарежете така оформеното руло на парчета с ширина 2-3 см и оваляйте всяко парче в грис, така че да е добре покрито от всички страни. Подредете бисквитките върху предварително леко намазнена тава за печене или покрита с хартия за печене. Повторете процедурата с останалото тесто.
.jpg)
Снимка: Pinterest
Печете приготвените сладки в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-35 минути.
.jpg)
Снимка: Pinterest
.jpg)
Снимка: Pinterest
Когато се изпекат, извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят за няколко минути, след което ги залейте със студения сироп.
.jpg)
Снимка: Pinterest
.jpg)
Снимка: Pinterest
Покрийте ги с друга тава за печене или скарата и ги оставете така за един час, докато поемат сиропа и се охладят.
.jpg)
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!














