Парени сладки - целите пропити в сироп и пълни с орехи! Сладка хапка, която не се забравя:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Парени сладки - целите пропити в сироп и пълни с орехи! Сладка хапка, която не се забравя:
Парени сладки - целите пропити в сироп и пълни с орехи! Сладка хапка, която не се забравя:
1977
Източник: За Жената
Парени сладки - целите пропити в сироп и пълни с орехи! Сладка хапка, която не се забравя:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тези парени сладки са традиционен балкански десерт, чиято рецепта варира леко от страна на страна. Много приличат на татлиите, които ние познаваме, или на гръцките коледни сладки меломакарона.

При всички положения това е десерт, който пленява със своята хрупкава текстура и богат ядков вкус, напоен с ароматен захарен сироп.

Следвайте тези стъпки, за да създадете перфектния десерт, който ще впечатли вашето семейство или гости. Ето какво ви е необходимо за уникалните Парени сладки с орехи и сироп :

сиропирани сладки

Снимка: Pinterest

Парени сладки с орехи и сироп

Продукти:

За тестото:

  • 400 г брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 3 супени лъжици захар
  • 2 яйца
  • 250 г масло

За плънката:

  • 100 г смлени орехи
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 2 супени лъжици захар
  • 100 мл вряща вода

За захарния сироп:

  • 500 г захар
  • 800 мл вода
  • сок от 1 лимон

Приготвяне:

1. Приготвяне на тестото: В дълбока купа разбъркайте маслото (предварително размекнато) с миксер до кремообразна консистенция.

Добавете брашното, бакпулвера, захарта и яйцата. Разбъркайте, докато се образува хомогенно тесто.

Увийте тестото в стреч фолио и го оставете да почине на стайна температура за един час.

тесто във фолио

Снимка: Pinterest

2. Пригответе плънката: В купа смесете смлените орехи, ваниловата захар и захарта. Залейте с врящата вода и разбъркайте добре. Оставете плънката настрана да се охлади.

3. Пригответе захарния сироп: В тенджера на среден огън смесете захарта и водата. Разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно, след което добавете лимоновия сок.

Оставете сиропа да къкри на слаб огън за 5-7 минути, след което го свалете от котлона и го оставете да се охлади до стайна температура.

4. Оформяне и печене на парените сладки: Отделете малки топчета от тестото и сплескайте всяко топче на тънък кръг.

орехи върху тестото

Снимка: Pinterest

Поставете по една чаена лъжичка от ореховия пълнеж в средата на всеки кръг, след което внимателно с длани "разточете" тестото във формата на пънче (рулце), като прищипете краищата на тестото.

оформяне сладка

Снимка: Pinterest

Подредете сладките върху тава за печене, намазнена с малко олио или покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200 °C за около 35-40 минути или до златисто кафяво.

сладки в тава

Снимка: Pinterest

5. Заливане със сироп: Веднага след печене, докато са още топли, залейте сладките с хладък захарен сироп. Оставете ги да престоят поне час, за да поемат напълно сиропа, преди да сервирате.

парени сладки

Снимка: Pinterest

Преди поднасяне поръсете с още орехи.

парени сладки рецепта

Снимка: Pinterest

Да ви е сладко!

парена сладка с орехи

Снимка: Pinterest

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft