Тези парени сладки са традиционен балкански десерт, чиято рецепта варира леко от страна на страна. Много приличат на татлиите, които ние познаваме, или на гръцките коледни сладки меломакарона.
Следвайте тези стъпки, за да създадете перфектния десерт, който ще впечатли вашето семейство или гости. Ето какво ви е необходимо за уникалните Парени сладки с орехи и сироп :
Снимка: Pinterest
Парени сладки с орехи и сироп
Продукти:
За тестото:
- 400 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 3 супени лъжици захар
- 2 яйца
- 250 г масло
За плънката:
- 100 г смлени орехи
- 1 пакетче ванилова захар
- 2 супени лъжици захар
- 100 мл вряща вода
За захарния сироп:
- 500 г захар
- 800 мл вода
- сок от 1 лимон
Приготвяне:
1. Приготвяне на тестото: В дълбока купа разбъркайте маслото (предварително размекнато) с миксер до кремообразна консистенция.
Добавете брашното, бакпулвера, захарта и яйцата. Разбъркайте, докато се образува хомогенно тесто.
Увийте тестото в стреч фолио и го оставете да почине на стайна температура за един час.
Снимка: Pinterest
2. Пригответе плънката: В купа смесете смлените орехи, ваниловата захар и захарта. Залейте с врящата вода и разбъркайте добре. Оставете плънката настрана да се охлади.
3. Пригответе захарния сироп: В тенджера на среден огън смесете захарта и водата. Разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно, след което добавете лимоновия сок.
Оставете сиропа да къкри на слаб огън за 5-7 минути, след което го свалете от котлона и го оставете да се охлади до стайна температура.
4. Оформяне и печене на парените сладки: Отделете малки топчета от тестото и сплескайте всяко топче на тънък кръг.
Снимка: Pinterest
Поставете по една чаена лъжичка от ореховия пълнеж в средата на всеки кръг, след което внимателно с длани "разточете" тестото във формата на пънче (рулце), като прищипете краищата на тестото.
Снимка: Pinterest
Подредете сладките върху тава за печене, намазнена с малко олио или покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200 °C за около 35-40 минути или до златисто кафяво.
Снимка: Pinterest
5. Заливане със сироп: Веднага след печене, докато са още топли, залейте сладките с хладък захарен сироп. Оставете ги да престоят поне час, за да поемат напълно сиропа, преди да сервирате.
Снимка: Pinterest
Преди поднасяне поръсете с още орехи.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!
Снимка: Pinterest