Пармезан - най известното твърдо италианско сирене

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Пармезан - най известното твърдо италианско сирене
9288

Пармезанът (Parmesan) е най-известното и широко разпространено твърдо италианско сирене . Всъщност имато Пармезан е наложено от американците, а оригиналното италианско сирене с неповторим аромат се нарича Пармиджано Реджано (Parmigiano-Reggiano). То е кръстено на областите, където от векове сиренето се приготвя по една и съща рецепта – районите близо Парма, Реджо Емилия, Модена и Болоня, разположени в областта Емилия-Романя.

Оригинален пармезан се произвежда и в Мантова в Ломбардия. Пармиджано Реджано е дълбоко вкоренен в италианската кухня, но днес е завладяло целия свят със своя приятен вкус.

Съгласно европейското законодателство сиренето е със защитено наименование за произход и съгласно италианското законодателство, само сирене, произведено в горепосочените провинции може да има надпис "Parmigiano-Reggiano".

„Parmigiano” е италианското нарицателно за Парма, а „Reggiano” е гальовно наименувание на областта Reggio Emilia. Под името Пармезан сиренето се припознава и във Франция и Англия, но това нарицателно се използва доста често и за сирена, които имитират Пармиджано Реджано и се класифицират като италианско твърдо сирене.

С това донякъде се заобикалят правни ограничения. Законен родственик на оригиналния италиански Пармезан е сиренето Грана Падано (Grana Padano).

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft