за тестото:
	400 г брашно
	½ ч. л. сол
	100 мл прясно мляко
	100 г кисело мляко
	1 яйце
	1 с. л. олио
	1 дафинов лист
	за плънката:
	300 г смляно месо – телешко, свинско или агнешко
	1 с. л. ситно нарязан лук
	½ скилидка ситно нарязан чесън
	3 с. л. сметана
	сол и шарен пипер на вкус
	Брашното се пресява със солта. Двата вида мляко се разбъркват с яйцето и олиото. В брашното се прави кладенче, вътре се сипва течната смес и се омесва средно твърдо тесто. Оставя се да постои 30 мин.
	Смляното месо се обърква с лука, чесъна, сметаната, сол и пипер на вкус.
	Тестото се разточва върху набрашнен плот на тънък лист с дебелина 2 мм и се нарязва на кръгчета с диаметър 12 см. В центъра на всяко се слага по 1 с. л. от плънката и се загръща на полумесец. Краищата на полумесеца се защипват.
	Слагат се да заврат 2 л вода с 1 дафинов лист и 1 ч. л. сол. В леко къкрещата вода се пускат по 4-5 пелмена за 5 - 7 мин., докато изплуват на повърхността.
	Пелмените се ядат горещи и могат да се поднесат в чашки заедно с бульона, в който са се варили, или да се залеят с разтопено масло, заквасена сметана, оцет или горчица.

                                
                            
                                
                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                








