По-рано или по-късно е добре да раждаме-Плюсовете и минусите на ранното и късното раждане

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
Бременност
По-рано или по-късно е добре да раждаме-Плюсовете и минусите на ранното и късното раждане
5096
По-рано или по-късно е добре да раждаме-Плюсовете и минусите на ранното и късното раждане

„Това ти казвам, скъпа моя… Ставайки майка, се чувстваш по-добре от всякога, но само при условие, че си била готова за това. Първо трябва внимателно да планираш бременността си , а преди това да подредиш живота си като цяло“ , каза наша съученчка на приятелката си, когато тя обяви, че ще стане майка не по-късно от 20 години.

Това беше в гимназията, в един от часовете по биология.

Току-що прегледахме материал за женската репродуктивна система. След обичайното представяне на материала, учителят се обърна към класа с въпрос за възрастта, на която според нас е необходимо да имаме деца. Момчетата не бяха много впечатлени от темата, но между момичетата възникна разгорещена дискусия.

Събрахме много аргументи както в полза на ранното майчинство, така и по-късно, а след това Валентина изрази мнението си по този въпрос ... Като цяло, след много години този въпрос остана отворен за мен, защото от една страна имаше много смислени думи на учителя в класната стая, а от друга - имаше и основателни причини за съмнение.

Днес решихме най-накрая да разберем дали да раждаме деца в зряла възраст или е по-добре да станем майки рано.

Щастие и майчинство

Всяка жена мечтае да стане перфектната майка за нероденото си дете. Но възможно ли е, когато бременността е била непланирана или когато нямате достатъчно вътрешни и външни ресурси, да възпитате правилно детето? Едва ли.

Училището на майчинството не е толкова розово, както някои си го представят. То е наистина това, за което трябва да се подготвяте дълго и внимателно. На 20-годишна възраст вие едва започвате да разбирате какво наистина искате от живота и се научавате да вземате информирани решения. Да, и понякога изглежда, че годината в личната ни карта е някаква нелепа грешка и просто трябва да отидем в университет, да се изнесем от родителите си и да започнем самостоятелен живот на възрастни.

Разбира се, всички момичета са различни, едното може да бъде психологически готово за раждането на дете още на 18 години, а другото не смее да забременее на 35. Но това не е само психологическа готовност.

Безпрецедентен стрес очаква младите майки, които нямат дузина заможни роднини и собствената си финансова стабилност зад гърба си. Вероятно първото нещо, за което трябва да помислите, преди да вземете решение за бременност, е за това какво можете да дадете на детето си, освен любов.

Някой може да счита това за крещящ меркантилен дух, но изявления като „освен майчината любов, детето не се нуждае от нищо“ ми се струват нелепо наивни. Необходимо е! И е необходимо много.

Трябва да се разбере, че раждането на дете изисква големи финансови разходи. Правилно хранене, постоянни пътувания до педиатри, учене на уроци, играчки, колички и т.н. Ако за памперси и храна ще трябва да похарчим половината от заплатата си, какво можем да кажем за бъдещето, когато ще е необходимо да се подреди детето в добра детска градина, а след това в училище.

На 40-годишна възраст е по-вероятно да бъдете финансово стабилни и уверени, че няма да ви е трудно да осигурите на детето си всичко необходимо. Вероятно няма да ви се наложи да се лутате на по няколко работни места и да пропуснете най-важните моменти от живота на вашето бебе поради постоянна заетост.

Щастливо майчинство на 40-годишна възраст също е по-вероятно, защото една жена до тази възраст обикновено вече има време да придобие житейски опит, да стане по-мъдра и по-разсъдлива. Тя ще бъде по-търпелива и с по-голямо разбиране ще се отнася към онези ситуации и промени в живота на детето си, които на възраст 25-30 години биха я ужасили или я объркали.

Между другото, учените също се ангажират да изследват този проблем и ето какво установиха-Жените, които раждат по-късно, е по-вероятно да живеят по-дълго. Изследователите предполагат, че причината се крие в генетиката. „Ако репродуктивната система на жената функционира добре на тази възраст, тогава други процеси, включително тези, свързани с остаряването, могат да имат положителни характеристики “, обясниха те.

Освен това беше установено, че жените, които раждат след 35 години, имат по-добра вербална памет. Смята се, че това се дължи на ефекта на хормоните върху мозъка, по-специално на естрогена и прогестерона, които са отговорни за мозъчната функция и развитието на мозъчната тъкан.

От другата страна на везните са всевъзможни рискове от късна бременност . Първо, шансът да забременеят след 32 години рязко се намалява поради намаляване на броя на яйцеклетките и възможни нарушения в органите на репродуктивната система на жената.

В същото време рискът от всички видове заболявания се увеличава. Проведено е проучване, което показва, че вероятността от сериозни заболявания при жени, които раждат след 35 години, е 50% по-висока от тези, които са решили да раждат в по-млада възраст.

Въпреки това, сега медицината достигна дотам, че много заболявания могат да бъдат предотвратени и излекувани. Специалистите отбелязват: „Ако обърнете специално внимание на костите по време на бременност, следете храненето и стреса, дори на 40 можете да родите здраво бебе, без да навредите на тялото си . “

На всяка възраст всякакви промени, включително бременност, представляват риск. Всяка жена трябва да отговори само на един въпрос, преди да реши дали да отложи бременността до по-късно: „Какъв риск съм готова да поема?“

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft