През пролетта е задължително да се поръсва под всичко: 1 лъжица вместо сто тора. По-добър тор все още не е изобретен

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
През пролетта е задължително да се поръсва под всичко: 1 лъжица вместо сто тора. По-добър тор все още не е изобретен
787
Снимков материал: pixabay.com
През пролетта е задължително да се поръсва под всичко: 1 лъжица вместо сто тора. По-добър тор все още не е изобретен

Извинявам се, че започвам с основното, но ако знаехте само колко години носех торби, бутилки и буркани до вилата - всичко това за едно нещо: за да е щедра реколтата, за да се напълнят доматите и ябълковите дървета да не са капризни. И тогава - само една лъжица...

и всичко се обърна с главата надолу. По-точно казано, до корена! Чудя се каква лъжица е това, питате? Що за тор е това, след който всичко расте, цъфти и дава плодове, сякаш по магия?

Ще ти разкажа всичко сега. Но първо, нека си представим пролетно градинско легло - току-що изкопано, топло, с аромат на земя. И стоиш с разсад, домат в едната ръка, чушка в другата, и си мислиш: с какво да ги подхраня, за да ги получа веднага? Ето тук започва магията...

Как веднъж изхвърлих ВСИЧКИ химикали

И, знаеш ли, не съжалявах нито за секунда. Пролет е, седя на пейка, кафето изстива, внукът ми е залепен за таблета си. А моят съсед, дядо Аркадий, тича из градината, размахва ръце и мърмори нещо под носа си. Питам го:

- Аркаш, пак ли храниш земята с нещо прекрасно?

Той само се подсмихна:

- Кокал, кокал, ето какво трябва да се излее сега! Всичко останало е просто глезотия.

В началото не разбрах – какво общо има костта с това? Но когато видях как всичко расте за него, как тиквичките буквално скачат сами в кофата, като моркови - гладки, сладки... осъзнах: дядо не се шегуваше. Разбира се, говорим за костно брашно. Натурален тор без грам химикали, без мирис, без токсини. И знаеш ли какво? Това е най-хубавото нещо, което можеш да дадеш на земята през пролетта. Нека обясня защо.

Защо костното брашно е златото на градинаря

По същество това са просто смлени кости. Звучи грубо? Но това е брилянтно. Брашното се разлага бавно, осигурявайки на растението постепенно хранене, без прехранване и без скокове в растежа, както е при химикалите. И също така в него:

  • фосфор - за силна коренова система и цъфтеж;
  • калий - за вкус и имунитет;
  • микроелементи - за устойчивост на стрес;
  • аминокиселини и витамини - за общо здраве.

И всичко това в една лъжица! Да, само една.

Къде и колко да се налива?

Просто е. Засадени домати, чушки, краставици, тиквички или дори дини - няма значение. Поставете 1-2 супени лъжици костно брашно във всяка дупка, смесете с почвата и засадете. Без урея, суперфосфат или други „вълшебни“ смеси.

Какво получавате?

  • Растенията са здрави;
  • Корените са мощни;
  • Листата са зелени и не се разтягат;
  • Цъфтежът е равномерен;
  • Плодовете са вкусни и ароматни.

Искате ли много горски плодове? Тогава костното брашно ще ви помогне

През пролетта го поръсете под малини, касис, цариградско грозде и орлови нокти - 100-200 грама под всеки храст, разрохкайте леко - и забравете за него. Ще има два пъти повече цвят, плодовете ще бъдат едри и сочни, а храстите ще бъдат здрави като дъб.

А дърветата? Ябълкови дървета, круши, сливи? 300-400 грама под всяко дърво, а реколтата е гарантирана за целия сезон. Защото костното брашно е храна не за един ден, а за месеци напред.

И още един бонус - течен тор

Времето е променливо през пролетта. Ако растенията станат скучни след засаждането, течното подхранване ще помогне:

500 г костно брашно на кофа вода;

оставете за една седмица;

разредете 1 към 20 и поливайте в корените при облачно време.

Едно такова поливане и ще бъде все едно градинските ви лехи са изпратени в санаториум.

А сега - най-важната ТАЙНА

Много хора смятат, че са необходими много торове. С костното брашно е обратното. Колкото по-малко, толкова по-добре. През пролетта - веднъж. И ако искате да е още по-хладно, добавете го към купчината компост. Там ще започне да ферментира и до есента ще произведе такъв хумус, с който никой купен от магазина не може да се сравни. Този компост е като торта с пълнеж за почвата.

Всичко наистина започва да расте с бързи темпове.

Запомнете, скъпи мои, пролетният сезон не търпи бързане. Само продавачите бързат: те просто искат да ви продадат десетки торове, буркани и „чудодейни“ продукти с етикети.

А почвата? Почвата изисква простота и уважение. Дай ѝ нещо истинско, не просто реклама от магазин, и тя ще ти благодари стократно. Ето защо костното брашно е вашият най-добър съюзник. През пролетта - за всяка култура. Само една лъжица и няма да е нужно да се занимавате повече.

И тогава… просто се разходете из градината си, погледнете редовете зеленина, вдишайте аромата на листата и се усмихнете. Нека съседите познаят каква е тайната. И ти скромно казваш:

- Какво да кажа... През пролетта добавих една лъжица от правилния тор и това е всичко!

Опитвали ли сте да използвате костно брашно във вашия район? Споделете в коментарите как това се отрази на реколтата ви!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft