Пригответе това ястие за днешната вечеря и гарантирано ще оберете овациите на всички: Пълнени картофи в доматен сос

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Вегетариански
Пригответе това ястие за днешната вечеря и гарантирано ще оберете овациите на всички: Пълнени картофи в доматен сос
Пригответе това ястие за днешната вечеря и гарантирано ще оберете овациите на всички: Пълнени...
admin
Добавена от: admin
23419
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

6 - 8 по-големи, месести картофа с подобен размер 
10 скилидки чесън 
500 гр. гъби 
3 - 4 супени лъжици олио
на вкус: сол, черен пипер, Вегета
2 супени лъжици нарязан магданоз + няколко стръка за украса 
4 малки глави лук (шалот
2 супени лъжици доматено пюре 
800 гр. нарязани домати или варени от бутилка 
1 голям морков
 


В по-дълбок и по-широк тиган сложете няколко лъжици олио (в случая използвахме олио от гроздови семена), добавете една ситно нарязана глава лук (шалот) и запържете, докато лукът стане стъклен. Добавете измитите и нарязани фино гъби, както и ситно нарязания чесън. Задушете, докато водата от гъбите се изпари, като разбърквате от време на време. Накрая добавете половин супена лъжица нарязан магданоз и разбъркайте. 
Махнете тигана от огъня и го оставете настрана.
Измийте хубаво картофите и остържете кората им с четка или ножче. 
Разрежете наполовина и издълбайте с лъжица (може за сладолед) вдлъбнатина в средата. Оставете достатъчно от картофа по дъното и стените. 
Натопете картофите в студена вода, а сърцевината може да използвате за друго ястие на следващия ден.
В тигана, в който сте пържили гъбите, сложете 2 супени лъжици олио, добавете ситно нарязан лук (останалото количество) и ситно нарязания чесън. Запържете ги, докато лукът стане прозрачен, като периодично разбърквате. Добавете настърганите моркови и ги запържете за няколко минути, разбъркайте и прибавете 2 супени лъжици доматено пюре. Пържете всичко заедно в продължение на около 5 минути. Накрая добавете нарязаните домати, обелени от кожата. Варете с доматите още 5 минути. 
Подправете на вкус - може да добавите и малко захар, за да неутрализира киселинността на доматите. Прибавете също малко сух риган и босилек, черен пипер, Вегета и нарязан магданоз. Разбъркайте добре, опитайте на вкус и ако все има нужда от сол, добавете. 
Дръпнете от огъня.
Напълнете картофите с гъбената плънка и ги поставете в доматения сос. Ако е необходимо, отрежете долната част на картофите, за да застанат прави. Върнете съда на огъня и оставете ястието да къкри в соса на умерен огън - намалете котлона до най-ниската степен. Покрийте с капак и оставете ястието така да покъкри. Периодично проверявайте внимателно с лъжица и разбърквайте соса, за да не загори. Ако е необходимо, може да го поставите и във фурната, но трябва съдът да бъде покрит с капак или фолио. Необходим е още около час или докато картофите омекнат.

пълнени картофи в доматен сос
Поднесете ястието топло с клончета от магданоз и чаша вино.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft