Проф. Кантарджиев: ето кога коронавирусът сам ще започне да отслабва.

вход през zajenata.bg
За Жената
Инциденти
Проф. Кантарджиев: ето кога коронавирусът сам ще започне да отслабва.
150882
Проф. Кантарджиев: ето кога коронавирусът сам ще започне да отслабва.

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести и част от националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев по БНТ коментира, че целта е по-малко хора да се разболеят едновременно и да бъде спокойно обществото.

Ако се препълнят болниците с болни възрастни хора, няма да има кой да се грижи за младите хора, за тези, претърпели катастрофа, няма да могат да се правят коронарографии. Здравната система няма да издържи.

„Всеки спечелен ден е в полза на това, че може би този вирус, подобно на роднините си, ще се държи по-добре за нас през топлото време, когато всички зимни вируси намаляват или изчезват”, изрази надежда проф. Кантарджиев, че с настъпване на топлото време коронавирусът сам ще започне да отслабва.

„Ако се докаже че БЦЖ ваксината има има наистина протективно действие, то ние сме най-бецежираната нация в света”, коментира той и
„Наистина хората има нужда от доза успокоение, но в такава ситуация то трябва да е само истина”, допълни проф. Кантарджиев.


До момента са направени около 8000 теста, уточни той и обясни, че действията са насочени към 3 основни неща.
"Ако лекар или сестра прояви симптоми, веднага да бъдат тествани. Не трябва да допускаме в стратегически важни за държавата колективи като електроцентрали, транспорт и други да се стигне до разпространение. Първите случаи трябва да се хващат и изолират. Всички болни у нас с двойна пневмония и съмнения също трябва да се тестуват", обясни той.

За кратко време у нас се разкриха допълнително лаборатории, здравното министерство направи всичко възможно за това. Освен във  Варна и Стара Загора, от понеделник ще заработи лаборатория и в Пловдив, ще има и в Плевен.
МВР болница също има нужната апаратура и при наличие на обучен персонал, може да се работи и там.
"Няма да оставим народа без диагностика. Здравето на нацията е на първо място. Не може да рискуваме здравето и живота, защото виждате, че не умират само възрастни, но и здрави, млади хора. Мисля че мерките са правилни и че трябва малко търпение и стоицизъм", каза проф. Кантарджиев.

За 100 г. този народ такива войни е преживявал. Сега националния идеал е да спасим здравето на възрастните, да запазим работата на хората, да не умират напразно хора, както развити европейски държави допуснаха, допълни той.

"Това да изоставиш възрастните хора, които построиха тази държава, и които цялата тежест на прехода им мина на гърба с тези ниски пенсии и тежки условия. Нашите пенсионери нямат хубавата старост на западноевропеец. Да ги оставим, за да оправим баланса на НОИ ли. Не, ще ги запазим и ще направим  всичко възможно да запазим баланса на икономиката", каза още той и бе категоричен, че партиите трябва да си помагат. 


"Критика трябва да има, но да няма критикарство, както и хора, които вчера прочели за коронавируса да дават акъл", каза Кантарджиев. 
 

Дай твоята оценка:
5 от 3 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft