Пухкав тутманик с мая

вход през zajenata.bg
Пухкав тутманик с мая
admin
Добавена от: admin
38962
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За маята:
20 г мая (прясна) или 1 пакетче суха мая
2-3 супени лъжици брашно
щипка сол
щипка захар
100 мл хладка вода
За плънката:
300 г краве (овче) сирене
За тестото:
500 г брашно
1 яйце
125 г масло
1 супена лъжица оцет
1 кафена лъжица сол 

Захващаме маята с хладката вода (или мляко), брашното, солта и захарта и я оставяме да втаса, докато увеличи обема си 3 пъти. Отделно в подходящ дълбок съд пресяваме брашното (най-добре 2 пъти), оформяме в средата му кладенче, изсипваме вътре останалите продукти за тестото плюс втасалата мая и замесваме средно меко тесто. От готовото тесто оформяме 7 топчета и ги слагаме на топло, за да втасат за около 45 минути. В отделен съд разтопяваме маслото и потапяме всяко топче и от него, след което внимателно го разтегляме на кора с размера на тавичката, в която ще печем.
Намазваме тавичката с мазнина (а може да я покрием и с хартия за печене) и започваме да редим корите, като върху всяка поръсваме с мазнина и натрошено сирене. Когато тутманикът е готов, го нарязваме на триъгълници и го оставяме да втаса за около 30 минути. Може да го намажем с разбит жълтък (или яйце). Печем в предварително нагрята до 200 градуса фурна около 45 минути. Изваждаме готовия тутманик и го покриваме с памучна кърпа за 10 минути, за да омекне.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft