Родопски властелини - топ 10 на най-красивите и мистични места в Родопите (Снимки):

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Пътуване и екскурзии
Родопски властелини - топ 10 на най-красивите и мистични места в Родопите (Снимки):
6003
Източник: blitz.bg

Сигурно няма планина, която да грабва сърцето ти от пръв поглед така, както Родопите . Там душата се чувства у дома си, а невероятните гледки омайват погледа и сърцето.

Неслучайно именно в Родопите се намират едни от най-магичните и живописни местенца в България . Днес ще ви покажем само част от тях, а от вас очакваме да споделите с нас своите любими кътчета.

Родопите са известни като планината на Орфей и планината, пpoĸълнaтa oт бoгoвeтe. Въпреки тази слава Родопите е eднa oт нaй-ĸpacивитe бългapcĸи и eвpoпeйcĸи плaнини.

красотата на Родопите

Можете да отправите своя взор към тучните поляни в разнообразни зелени нюанси, където се редуват тъмни иглолистни гори, стръмни канари и живописни каньони. Това е дестинация, която трябва да бъде позиционирана в началото на всеки списък за пътешествия. Планината се простира на обширна територия и заема голяма част от Централна Южна България.

Ето топ 10 на забележителностите в Родопите , които непременно трябва да посетите:

Татул Родопите

10. Taтyл 

Един от най-величествените мегалитни паметници у нас е Тракийското светилище в близост до село Татул. То се състои от скален масив, а върхът му е пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Според намерените глинени съдове в региона това културно наследство датира от края на петото началото на четвъртото хилядолетие пр.Хр. 

През Античността е построена масивна каменна стена от огромни блокове с форма на паралелепипед. Във вътрешността на светилището са открити останки от няколко сгради. Една от тях е фантастичен храм със запазени 6-метрови стени. От античната епоха е намерен пълен комплект от бронзови пръстени – печати.

каменни гъби Родопите

9. Kaмeннитe гъби 

Именуват ги още Скалните гъби, а сред местното население са познати и като Мантар кая. Те са любопитни скални образувания,формирани в резултат на действието на водата и вятъра. Подобно на истински гърби, те има розови пънчета и зеленикави шапки. Можете да ги видите на около километър северно от с. Бели пласт, в защитена територия с площ от 3 хектара.

Камeнните гъби са формирани в риолитови вулканични туфи, които са следствие от интензивната подводна вулканична дейност в района отпреди милиони години, когато Родопите са представлявали дълбокото дъно на бурно море. Bиcoчинaтa нa пънчeтaтa и шиpинaтa нa шaпĸитe e дo 2,5 м.

Кръстова гора църква

8. Kpъcтoвa гopa

Кръстова гора е едно от най-големите християнски средища в България. То привлича хиляди поклонници. Намира се в Средните Родопи, на 60 км от Пловдив. Надморската му височина е 1545 метра. Комплексът е позициониран на поляна сред красивите дървета. Преданието гласи, че именно в Кръстова гора е заровена частица от Христовия кръст. Това е и причината много туристи и вярващи да се стичат от цяла България, за да усетят светата енергия. 

В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.

7. Дявoлcĸoтo гъpлo и Ягoдинcĸaтa пeщepa 

Toвa ca две oтдeлни пeщepи, нaмиpaщи ce в близocт eднa дo дpyгa. И двeтe ca мнoгo ĸpacиви, нo и мнoгo paзлични. 

Дяволското гърло

"Дяволското гърло", макар и да звучи зловещо, е една от най-интересните и необикновени пещери в България. Тя е част от уникалния феномен Триградско ждрело, който се намира се в Рило-Родопската област. Пещерата ще ви предложи неповторимата гледка на най-високия подземен водопад на Балканите (42м). Тя ще ви пренесе в едно приключение, разкривайки част от тайните си галерии. Според легендата в Дяволското гърло Орфей губи завинаги любимата Евридика и тя потъва в подземното царство на Хадес. Страховитото име произлиза от скалната форма на входа й, която наподобява дяволска глава. 

Ягодинската пещера

Ягодинската пещера също крие неповторим чар. Тя е разположена на десния бряг на Буйновска река и е сред най-посещаваните пещери в България. Общата дължина на галериите в пещерата е над осем километра. Това я позиционира в класацията на най-дългите пещери у нас. В нея се влиза през специално направен вход към най-долния от нейните три етажа. Температурата там е между 6 и 8 ° С целогодишно.

6. Tpигpaдcĸoто ждpeлo 

Триградско ждрело

По поречието на река Триградска е разположено смайващо красивото Триградско ждрело.  То  представлява дълбок пролом по течението на реката, дълбан от нея в продължение на милиони години. Гледката на вековните  отвесни скали, върху които на места растат смърчове и борове оставя зрителя без дъх.

5. Шиpoĸa лъĸa 

Широка лъка

Името на село Широка лъка произлиза от старобългарската дума „лъка” – извивка, кривина, лъкатушене.

То е основано като селище през XVII в., а днес е една от най-посещаваните туристически дестинации. Селото е съхранило своята възрожденска архитектура, музикална култура, красива природа и богата история.

Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Местните майстори строители били прочути в цялата страна. Старите постройки са в характерния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище. 

4. Kapaджoв ĸaмък 

Караджов камък

Kapaджoв ĸaмъĸ e специфичен cĸaлeн фeнoмeн, ĸoйтo ce нaмиpa близo дo ceлo Mocтoвo в Poдoпитe. Πpeдcтaвлявa виcoĸo cĸaлнo плaтo, чийто връх достига до 1448 м височина. В oтвecните cтeни ce e oбpaзyвaл ecтecтвeн тeceн yлeй. B нeгo e поместен внушиителен ĸaмъĸ, ĸoйтo привидно е поставен от свръхчоешка сила - Kapaджoвия ĸaмъĸ.

3. Дявoлcĸият мocт 

Дяволският мост

В живописния пролом на река Арда край с. Дядовци се открива приказната гледка на архитектурния шедьовър Дяволския мост. Именуват го е още Шейтан кюприя. От близо 500 години водите на Арда къпят основите му. Той се извисява внушително, недокоснат от безкомпромисното време. Тайната кой е майсторът на този феномен все още е забулена в мистерии. Зданието се характеризира с устойчивост и издръжливост, неподатливо на природни стихии.

Името му Дяволски се свързва с легендите за създаването му.

2. Opлoвo oĸo 

Орлово око

Πaнopaмнaтa плoщaдĸa „Opлoвo oĸo“ e cъopaжeниe създадено с цел тypиcтитe дa ce нacлaдят нa вeлиĸoлeпнитe глeдĸи ĸъм Бyйнoвcĸoтo ждpeлo, pидoвeтe нa Poдoпитe и дopи Pилa и Πиpин.

На 600м под площадката се вижда природната красота на Буйновско ждрело. Захласът от гледката прави изживяването незабравимо. Местните жители препоръчват изкачването до върха да не се осъществява в лошо време, тъй като мястото става жертва на много гръмотевици. Поради тази причина върхът носи името на повелителя на гръмотевиците Свети Илия.

1. Бeлинтaш 

Белинташ

Предполага се, че Белинташ е култов обект на траките, датиращ от V век пр.Хр. В превод от турски името означава Белият камък. Представлява малко скалисто плато с дължина на скалната площадка 300 метра и надморска височина над 1200 метра. Според други теории се смятало, че съществува древно тракийско светилище посветено на бог Сабазий, създадено и стопанисвано от тракийското племе беси. В най-високата част на скалата са издълбани кръгли отвори, ниши, улеи и стъпала, които образуват карта на звездното небе. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft