Свекървиният мазник - редена точена баница за чудо и приказ

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Свекървиният мазник - редена точена баница за чудо и приказ
Свекървиният мазник - редена точена баница за чудо и приказ
admin
Добавена от: admin
3022
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
1,3 кг пресято брашно (плюс още малко брашно за разточването)
2 ч.л. сол
хладка вода
За плънката:
1 стръкче праз
800-1000 гр. кайма смес
подправки на вкус (сол, Вегета, смлян черен пипер)
1 малка кафена чашка прясно мляко
Освен това:
400-500 мл вряща вода
олио

От брашното, солта и водата се замесва средно меко тесто, като за баница. 

Разделя се на 16 топки. Всяка топка се поставя върху поръсена с брашно маса. Всички топки се намазват с олио. След известно време, докато работим, отново намазваме с олио, за да не хванат топките коричка.

свекървиният мазник

От всяка топка се разточва кора с големината на тавата. В случая тя е с диаметър 36 см (кората трябва да е малко по-голяма, тъй като при печенето корите леко ще се съберат).

свекървиният мазник 1

свекървиният мазник 2

Корите се слагат да се пекат върху скарата на печката. Трябва да са приятно запечени от двете страни. Това идеално става на печка на дърва, но може и на електрическа. 

свекървиният мазник 3
Така запечените кори се завиват в чаршаф. Корите могат да се приготвят и от предишния ден и да стоят така увити в чаршафа.

За плънката: 
В малко мазнина се запържва ситно нарязаният праз. Добавя се каймата, хубаво се раздробява с вилица и се пържи, докато промени цвета си. Подправя се на вкус. Накрая се добавя млякото и за кратко се задушава. Оставя се да се поохлади.

След това корите се подреждат в намазана с олио тава по следния начин: поставяме една кора, поръсваме я с врялата вода хубаво по цялата повърхност, след което я поръсваме с олио и накрая - с плънката. 

свекървиният мазник 4
Така процедираме с всички 15 кори, при което върху последната не поставяме плънка, а само вода и олио. 16-тата кора поставяме най-отгоре, за да не загори мазникът.

Разрязваме на парчета по желание.

Така приготвеният мазник се пече в предварително загрята фурна (5 мин. на 200 градуса) за около 45 минути. Времето за печене е по-дълго заради водата, с която сме го напръскали. При добре изпечения мазник корите трябва да се отделят една от друга.

Поръсваме го с вода и задушаваме, преди да поднесем.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft