Спелта - храната на фараоните

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Спелта - храната на фараоните
1970


Спелтата е специален сорт жито , който е наричан „храната на фараоните”. Сведения за тази житна култура ни дават находките от петото хилядолетие преди н.е. При направени разкопки са открити останки от уникалния сорт жито. По-късно спелтата е разпространена в Централна Европа, а през 19-ти век достига и до далечната Северна Америка.

Не е случайно определението на спелта като „храна на фараоните”. Съдържанието и е изпълнено с богати хранителни вещества, които са незаменими за човешкия организъм – 57.9% въглехидрати, 3% мазнини, 17% протеини, 9.2 % фибри , както и витамини и минерални соли .

През 20-ти век спелтата е изместена от хлебното жито, защото добивът от него може да се увеличава с генни модификации и изкуствени торове. Насаждения със специалната египетска култура се правят все по-малко, тъй като не се влияе от допълнителни интервенции.

"Храната на фараоните" съдържа известно количество глутен, който се явява опасен в прекомерни количества. За сметка на това е изключително подходящ за приготвянето на тестени изделия.

Спелтата е предпочитана от хората, които водят природосъобразен и здравословен начин на хранене. Съставките й са водоразтворими, което прави разграждането им по-лесно за организма. Съдържанието й оказва положително влияние върху кръвообръщението, действа съдоразширяващо, стабилизира кръвното налягане и подобрява храносмилането.

Полезното въздействие на "храната на фараоните" е познато и в медицината – използва се като възстановителен и болкоуспокояващ медикамент. Друг любопитен факт е, че обвивките на растението се използват като пълнеж за възглавници и матраци. Това е допълнителна екстра в едни от най-луксозните хотели в света.

В медитацията спелтата също намира приложение – като средство за пълен душевен покой поради мекото й действие.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Тестени ястия рецепти
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft