Този феноменален турски сладкиш, който носи изкусителното име Султан сарма , няма нищо общо с класическите турски лозови сарми. Просто защото е сладък, кремообразен и се топи в устата.
Султан сарма или паша локум е известен десерт, който е много търсен в Турция, и това не е чудно, като се има предвид, че е сочен, не е печен и гарантира пълнота на вкуса.
Той е любим сред любителите на кокоса, а с пълнотата на шоколада и наситения вкус на ядките, това сладко руло е много лесно за приготвяне.
Признаваме си, най-трудната част може би е да направите рулото накрая, без да „повредите“ парчетата, но вярваме, че ще успеете.
Снимка: YouTube
Турска Султан сарма
Продукти:
- 200 грама кокос
- 240 г брашно
- 70 г какао
- 100 г захар
- 1 литър прясно мляко
- 100 г масло
- 1 л сладкарска сметана
- 100 г пудра захар
- 30 г фъстъци
- 70 г орехи
- 30 г шамфъстък
Приготвяне:
Сложете кокоса в подходяща тава (например тази от фурната) и го сплескайте хубаво.
Сложете брашното, какаото, захарта в тенджера и разбъркайте добре, след което добавете млякото и сложете да се вари.
Когато масата се сгъсти и стане хомогенна, добавете маслото и разбъркайте.
Оставете да ври 10 минути. Изсипете шоколадовия крем върху кокоса и го разпределете добре.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оставете в хладилник за половин час, за да стегне.
Сложете сладката сметана и пудрата захар в купа и разбийте хубаво.
Разпределете битата сметана на равномерен слой върху десерта.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Поставете в хладилник за 20 минути. Нарежете десерта на ивици.
Снимка: YouTube
Междувременно запържете фъстъците на сух тиган за пет минути, след което ги нарежете на ситно и ги поръсете върху сметаната.
Снимка: YouTube
Нарежете орехите и също поръсете върху кекса и фъстъците. Направете същото с нарязаните шамфъстъци.
След това внимателно навийте лентите на рулца, като ги овалвате в кокоса на дъното.
Снимка: YouTube
Поставете парчетата вертикално върху подоходяща чиния и ги поднесете добре охладени.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube