Султан сарма - най-голямата турска вкусотия след баклавата! Хем кремообразна, хем сочна, хем с пълнеж!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Султан сарма - най-голямата турска вкусотия след баклавата! Хем кремообразна, хем сочна, хем с пълнеж!
Султан сарма - най-голямата турска вкусотия след баклавата! Хем кремообразна, хем сочна, хем с...
3379
Източник: За Жената
Султан сарма - най-голямата турска вкусотия след баклавата! Хем кремообразна, хем сочна, хем с пълнеж!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Този феноменален турски сладкиш, който носи изкусителното име Султан сарма , няма нищо общо с класическите турски лозови сарми. Просто защото е сладък, кремообразен и се топи в устата.

Представлява фантастична комбинация от кокос, шоколад и ядки, която няма да ви отнеме много време, за да я приготвите, а със сигурност ще впечатлите и близките, и драги гости.

Султан сарма или паша локум е известен десерт, който е много търсен в Турция, и това не е чудно, като се има предвид, че е сочен, не е печен и гарантира пълнота на вкуса. 

Той е любим сред любителите на кокоса, а с пълнотата на шоколада и наситения вкус на ядките, това сладко руло е много лесно за приготвяне.

Признаваме си, най-трудната част може би е да направите рулото накрая, без да „повредите“ парчетата, но вярваме, че ще успеете.

султан сарма рецепта

Снимка: YouTube

Турска Султан сарма

Продукти:

  • 200 грама кокос
  • 240 г брашно
  • 70 г какао
  • 100 г захар
  • 1 литър прясно мляко
  • 100 г масло
  • 1 л сладкарска сметана
  • 100 г пудра захар
  • 30 г фъстъци
  • 70 г орехи
  • 30 г шамфъстък

Приготвяне:

Сложете кокоса в подходяща тава (например тази от фурната) и го сплескайте хубаво.

Сложете брашното, какаото, захарта в тенджера и разбъркайте добре, след което добавете млякото и сложете да се вари.

Когато масата се сгъсти и стане хомогенна, добавете маслото и разбъркайте.

Оставете да ври 10 минути. Изсипете шоколадовия крем върху кокоса и го разпределете добре.

кокос в тавата

Снимка: YouTube

крем върху кокос

Снимка: YouTube

Оставете в хладилник за половин час, за да стегне.

Сложете сладката сметана и пудрата захар в купа и разбийте хубаво.

Разпределете битата сметана на равномерен слой върху десерта.

сметана върху крема

Снимка: YouTube

сметанов слой

Снимка: YouTube

Поставете в хладилник за 20 минути. Нарежете десерта на ивици.

десерт на ивици

Снимка: YouTube

Междувременно запържете фъстъците на сух тиган за пет минути, след което ги нарежете на ситно и ги поръсете върху сметаната.

ядки върху сладкиша

Снимка: YouTube

Нарежете орехите и също поръсете върху кекса и фъстъците. Направете същото с нарязаните шамфъстъци.

След това внимателно навийте лентите на рулца, като ги овалвате в кокоса на дъното.

навиване ленти

Снимка: YouTube

Поставете парчетата вертикално върху подоходяща чиния и ги поднесете добре охладени.

султан сарма

Снимка: YouTube

султан сарма парче

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

султан сарма с крем

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft