Съвети за отглеждане на нолина-Дървото на пътешественика

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Съвети за отглеждане на нолина-Дървото на пътешественика
29064
Съвети за отглеждане на нолина-Дървото на пътешественика

Наричат нолинатадървото на пътешественика ”, защото не е нужно да се полива много често. Казват й още “слонски крак” (заради бутилковидното стъбло) и “конска опашка” (листата й растат по този начин).

Често я назовават и “бебе палма”, защото в стайни условия расте извънредно бавно.

 

В природата дънерът й е до 2,40 м в диаметър. Може да се извисява на 10 метра, но в стая достига най-много до метър-метър и нещо, защото стволът й нараства изключително бавно. В зимна градина може да видите и двуметрова нолина.

Растението вирее почти при всякакви условия

 

Короната му е от разкошни, дълги, около 60-сантиметрови зелени листа, които се къдрят леко. С тях дръвчето изглежда сякаш е с чорлава чуплива коса. Когато казват, че всеки екземпляр на това растение се отличава с ярка индивидуалност, специалистите имат предвид външността му. Всяко изглежда доста различно, може да е с три, четири, пет и повече разклонения или въобще без тях. Обединява ги специфичната бутилковидна форма на ствола. За нолината дънерът е като гърбицата за камилата - събира в него запаси. Колкото по-често я полива човек, толкова по-дебеличък ще е в основата си стволът.

 

Полива се през цялата година, но оскъдно, при напълно изсъхване на почвата.

 

За нея преполиването е по-опасно, отколкото засушаването – при излишна влага коренът загнива

 

За да не съхнат връхчетата на листата, трябва честичко да “къпете” нолината с пулверизатор. Ако вече са изсъхнали, не вреди да ги оформите с ножица, но без да засягате зелената част. Изсушаването на листата не е проблем за растението. Цели листа отмират, но това е естествен процес, с който се формира характерният ствол на палмичката. Трябва просто да ги отстраните, без да късате зелените. Тъй като има плитка коренова система, често се сади в плитки и разлати саксии. Страничните разклонения, израснали от основното стъбло, могат да се пресадят като самостоятелни през пролетта или лятото и тогава ще си имате нолина бебче. Стъбълцата след отрязване трябва да изсъхнат за 12 часа, след което се вкореняват в почва и при висока въздушна влажност и температура около 25°С.

 

Нолината понася добре и полусянка на 3-4 метра от прозореца, но ако я сложите на светло и слънчево място, ще расте по-добре и ще образува пищна и гъста листна маса

 

При недостатъчна светлина стволът се изкривява към прозореца.

Подхранва се рядко, през пролетта и лятото, веднъж в месеца (от май до октомври) с универсален течен тор, разреден двойно от указанията на опаковката, или с тор за кактуси. С тор или без, поливана с чешмяна вода или с престояла, на слънце или завряна в ъгъла, нолината е в състояние да изтърпи почти всичко от вас. Тя е едно от най-некапризните, непретенциозни и безпроблемни растения.

 

Помнете:

• Ако листата поникват и съхнат, най-често причината е високата температура в помещението. Необходимо е тя да се понижи и да се увеличи въздушната влажност.

• Ако съхнат само крайчетата на листенцата, то тогава тя е засушена прекалено.

• Листата капят - преполели сте.

• Бавно нараства (дори и за нолина) - трябва да я подхраните с тор, богат на минерали.

• Загниване на ствола - ако е възможно, се премахва тази част и се позасушава растението.

• Стъблото е твърде тънко - най-честата причина е недостиг на светлина.

Освен красива за окото, нолината е полезна и за здравето, както всички живи растения. Тя подобрява вътрешния климат, като обогатява въздуха с кислород и озон. Има сведения, че значително намалява броя на респираторните заболявания и укрепва защитните сили на организма.

Дай твоята оценка:
3 от 2 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft