Трайните последици от коронавируса ни мъчат още дълго, след като сме го преболедували:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Трайните последици от коронавируса ни мъчат още дълго, след като сме го преболедували:
3570
Източник: trafficnews.bg
Трайните последици от коронавируса ни мъчат още дълго, след като сме го преболедували:

Вече се знае, че макар коронавирусът да е напуснал тялото ни след лечението, тялото страда от неговите последици още дълго време.

Силна умора и пристъпи на задух са сред оплакванията, за които споделят преболедували КОВИД у нас. Тези сиптоми подсказват за сърдечносъдови усложнения.

Това показват резултатите от национална скрининг кампания "Живот след КОВИД". Тя бе инициранаа от Българският Кардиологичен Институт и стартира през септември 2020 г. Същевременно авторитетните международни научни издания алармират все по-често за тази т.н. дълга „КОВИД опашка".

Вече близо месец 300 кардиолози и други специалисти от БКИ извършват безплатни консултации, диагностика и лечение на пациенти от цялата страна, преболедували COVID-19. Тези, които желаят да бъдат консултирани, се свързват с БКИ на обявените телефони (02 4026206 и 02 4026533) и отговарят на специално изготвена анкета.

В съответствие с отговорите на поставените въпроси се определя дали съществува необходимост от лекарски преглед, като такъв се планира в центровете на БКИ в София, Плевен, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол и Шумен.

Той включва подробна анамнеза, определяне на здравен статус, измерване на артериално налягане и електрокардиограма, на базата на които специалистите взимат решение дали пациентът има нужда от допълнителни изследвания и/или лечение.

За по-малко от месец с БКИ се свързаха 1054 граждани. Ето обобщените резултати от извършените до момента дейности. Анкетираните отговарят с „да" на следните въпроси в съответното процентно изражение:

• „Изморявате ли се повече от преди заразяването с новия коронавирус?" – 76%

• „Имате ли все още кашлица?" – 22%

• „Имате ли недостиг на въздух (задух)?" – 45%, като задух при усилие имат 38% от участниците, а задух в легнало положение – 16%.

• „Имате ли тежест в гърдите?" – 35%

• „Получавате ли ‚прескачане' на сърцето?" – 62% Само 20% от анкетираните отговорят с „не" на всички зададени въпроси.

На останалите участници (дали положителни отговори) специалистите на БКИ предлагат провеждане на безплатен преглед. Планирани за консултация са 680 души, от които 320 вече са преминали първоначалния лекарски преглед. Резултати от прегледите

• За повишена уморяемост, в сравнение с периода преди преболедуване от COVID-19, съобщават 282 пациенти (88%). От тях с промени на ЕКГ са 75; с дестабилизиране на контрола на артериалното налягане, наложило промяна в терапията им – 48. При всички участници с повишена уморяемост е назначено изследване на ПКК, NTproBNP, D-dimer и провеждане на ехокардиография (ЕхоКГ) с оценка на миокардна деформация. От проведените до момента допълнителни изследвания (при 137 от пациентите), има данни за редуцирана систолна функция на лява камера (ЛК) и/или нарушение в миокардната деформация (strain) при 24 пациенти. Те са планирани за хоспитализация за провеждане на селективна коронарна артериография (СКАГ), за сърдечен магнитен резонанс (CMR) и евентуално ендомиокардна биопсия. Допълнително, при 3 от участниците се установява повишен D-dimer, в резултат на което те са насочени за Доплер сонография на дълбоки вени на долните крайници и компютър-томографска (СТ) пулмоангиография. Персистираща кашлица

• 80 от прегледаните са с персистираща кашлица (25%). При тях е назначено изследване на ПКК, NT-proBNP и D-dimer, и провеждане на рентгенография на гръден кош и белодробен ултразвук. До момента посочените изследвания са проведени при 33 пациенти, като при 6 от тях се е наложило насочване за консултация с пулмолог, а при други 2 е планирана Доплер сонография на дълбоки вени на долни крайници и СТ пулмоангиография. Задух

• От анкетираните със задух, първоначален лекарски преглед преминават 175 души (от прегледаните до момента, 55% имат този симптом). Назначени са изследване на ПКК, NT-proBNP и D-dimer, провеждане на ЕхоКГ с оценка на миокардна деформация, рентгенография на гръден кош и белодробен ултразвук. 84 от болните са провели посочените изследвания, като при 32 от тях генезата на задуха е вероятно сърдечна (планирани за хоспитализация за провеждане на СКАГ, CMR и евентуално ендомиокардна биопсия), при 9 е установена суспекция за венозна тромбемболия (планирани за Доплер сонография на дълбоки вени на долни крайници и СТ пулмоангиография), а при останалите 43 причината за задуха найвероятно е белодробна (насочени са към пулмолог).

• От прегледаните до момента, 145 души (45%) имат стягане в гърдите. При тези пациенти специалистите са включили антиисхемична терапия и е назначена стрес ЕхоКГ. От проведените вече 18 стрес ЕхоКГ, 5 са положителни – с индуциране на сегментни нарушения в кинетиката и/ или исхемични ЕКГ промени. Тези пациенти са насочени за хоспитализация за провеждане на СКАГ. Прескачане на сърцето

• „Прескачане на сърцето"е едно от основните оплаквания на 244 от пациентите, преминали прегледи (76%). При тях са назначени Холтер ЕКГ и ЕхоКГ с оценка на миокардна деформация. От проведените 78 Холтер ЕКГ до момента, при 52 е установена патологична находка, която налага включване на антиаритмична терапия. При тези участници е планиран контролен Холтер ЕКГ един месец след първия и при персистиране на находката – хоспитализация за провеждане на СКАГ, CMR и евентуално ендомиокардна биопсия.

От междинните резултати от Националната кампания на Българския Кардиологичен Институт „Живот след COVID" става ясно, че при голяма част от преболедувалите COVID-19 се установяват персистиращи оплаквания и дългосрочни последствия върху сърдечносъдовата система. Провеждането на целенасочени допълнителни изследвания позволяват да се установи конкретната сърдечносъдова патология и да се предприеме съответното лечение.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft