Трябва ли бабите и дядовците да се грижт за внуците си

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
Аз пораснах
Трябва ли бабите и дядовците да се грижт за внуците си
3914
Трябва ли бабите и дядовците да се грижт за внуците си

Ако някой от вас родители там почувства лек оттенък на вина, когато помолите родителите си да гледат дете, не се чувствайте виновни повече.

Очевидно бабите и дядовците, които се грижат за внуците си , живеят по-дълго, показва  скорошно проучване.

Изследването на повече от 500 души на възраст 70 и повече години показа, че онези баби и дядовци, които са помогнали в грижите за други, живеят поне седем години по-дълго.

  

Проучването е публикувано в списание Evolution и човешкото поведение.

Хората, които не се грижат за другите, имат средна продължителност на живота само четири години след приключването на проучването. Половината от бабите и дядовците в проучването, които  гледат внуците си,  бяха живи десет години след първоначалното интервю за проучване.

Изследванията сочат, че даването на цел на възрастните хора ги поддържа активни.

„Оцеляване на вида“

Според  Соня Хилбранд, един от авторите на изследването и докторант в катедрата по психология на Базелския университет в Швейцария, „Тази връзка може да бъде механизъм, дълбоко вкоренен в нашето еволюционно минало, когато помощта за грижа за децата е била решаваща за оцеляване на вида.

Хората, които нямат контакт с внуците, могат да видят, че здравето им действително се влияе негативно, добави Хилбранд.

Помощта на възрастните за децата по някакъв начин помага да живеят по-дълго, показа проучването. Така че усещането да знаете, че сте необходими, ви дава смисъл в живота и е полезно за нашето здраве с напредване на възрастта.

Бруно Арпино, доцент в Барселонския университет в Помпеу Фабра, заявява, че може да помогне за поддържане на възрастните психически и физически активни.

„Полагането на грижи за други същества, особено близки, ги кара да се чувстват полезни за другите и за обществото“, казва той. „Полагането на грижи може да се смята и като дейност, която (поддържа) бабите и дядовците физически и психически активни.“

Душевно здраве

Той добавя, че предишни проучвания показват, че грижите за някой друг изглежда подобряват когнитивното функциониране, както и физическото и психическото здраве.

Това проучване не включва баби и дядовци, които имат пълно попечителство над своите внуци. Това всъщност е пагубно за възрастните хора, според проучването.

 

Дай твоята оценка:
1 от 2 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft