Турците правят сутляша на фурна, а не в тенджерата! Само така става сочен и кремообразен, сякаш ядеш крем, не ориз!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Турците правят сутляша на фурна, а не в тенджерата! Само така става сочен и кремообразен, сякаш ядеш крем, не ориз!
Турците правят сутляша на фурна, а не в тенджерата! Само така става сочен и кремообразен, сякаш...
1509
Източник: За Жената
Турците правят сутляша на фурна, а не в тенджерата! Само така става сочен и кремообразен, сякаш ядеш крем, не ориз!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сутляш, печен на фурна – кремообразен десерт, който се топи в устата. Точно в този му вариант сигурно ще ви го поднесат в някоя турска сладкарница.

Вкусът му е нещо средно между крем карамел и оризов пудинг, а консистенцията - пухкава и нежна.

Печеният сутляш е класически десерт, който със своето лесно приготвяне и богат вкус е спечелил всички поколения.

Тази версия на традиционната рецепта е обогатена със сладкарска сметана, която ѝ придава допълнителна кремообразност и неустоим вкус.

Идеален за семейни събирания или за наслада на домашно приготвена храна, този сутляш се приготвя бързо и лесно, а резултатът е истинска наслада за небцето. Ето какво ви е необходимо за фантастично вкусния Турски сутляш на фурна :

Турски сутляш на фурна

Продукти:

  • 1 яйце
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 6 супени лъжици захар
  • 1 литър мляко
  • 8 супени лъжици ориз
  • 200 мл заквасена сметана
  • малко масло (за намазване на тавата за печене)
  • по желание: смес от какао и канела (за поръсване)

Приготвяне:

1. В дълбока купа разбийте яйцето със захарта и ваниловата захар, докато получите хомогенна и гладка смес.

2. Добавете млякото и разбъркайте добре, за да се смесят съставките.

3. Изсипете ориза в сместа и разбъркайте, за да се разпредели равномерно.

4. Вземете тава за печене със среден размер и намажете дъното и стените ѝ със слой масло.

5. Изсипете приготвената смес в тавата за печене и леко я разклатете, за да разпределите ориза равномерно.

смес за сутляш

Снимка: YouTube

6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий за около 20 минути.

запечен сутляш

Снимка: YouTube

7. Извадете тавата за печене от фурната, внимателно разбъркайте сместа и я върнете във фурната да се пече още 20 до 25 минути, докато сместа се сгъсти.

8. След изпичане, извадете тавата, изсипете сместа от сладкарска сметана върху нея и разбъркайте внимателно, за да поеме сметаната.

9. Загладете повърхността на тортата и по желание поръсете със смес от какао и канела.

канела върху сутляша

Снимка: YouTube

10. Сервирайте сутляша топъл или студен, според вашия вкус.

сутляш на фурна

Снимка: YouTube

Този десерт е идеален за всеки повод и ще зарадва всички любители на кремообразни и ароматни вкусове. 

кремообразен сутляш

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft