Сутляш, печен на фурна – кремообразен десерт, който се топи в устата. Точно в този му вариант сигурно ще ви го поднесат в някоя турска сладкарница.
Печеният сутляш е класически десерт, който със своето лесно приготвяне и богат вкус е спечелил всички поколения.
Тази версия на традиционната рецепта е обогатена със сладкарска сметана, която ѝ придава допълнителна кремообразност и неустоим вкус.
Идеален за семейни събирания или за наслада на домашно приготвена храна, този сутляш се приготвя бързо и лесно, а резултатът е истинска наслада за небцето. Ето какво ви е необходимо за фантастично вкусния Турски сутляш на фурна :
Турски сутляш на фурна
Продукти:
- 1 яйце
- 1 пакетче ванилова захар
- 6 супени лъжици захар
- 1 литър мляко
- 8 супени лъжици ориз
- 200 мл заквасена сметана
- малко масло (за намазване на тавата за печене)
- по желание: смес от какао и канела (за поръсване)
Приготвяне:
1. В дълбока купа разбийте яйцето със захарта и ваниловата захар, докато получите хомогенна и гладка смес.
2. Добавете млякото и разбъркайте добре, за да се смесят съставките.
3. Изсипете ориза в сместа и разбъркайте, за да се разпредели равномерно.
4. Вземете тава за печене със среден размер и намажете дъното и стените ѝ със слой масло.
5. Изсипете приготвената смес в тавата за печене и леко я разклатете, за да разпределите ориза равномерно.
Снимка: YouTube
6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий за около 20 минути.
Снимка: YouTube
7. Извадете тавата за печене от фурната, внимателно разбъркайте сместа и я върнете във фурната да се пече още 20 до 25 минути, докато сместа се сгъсти.
8. След изпичане, извадете тавата, изсипете сместа от сладкарска сметана върху нея и разбъркайте внимателно, за да поеме сметаната.
9. Загладете повърхността на тортата и по желание поръсете със смес от какао и канела.
Снимка: YouTube
10. Сервирайте сутляша топъл или студен, според вашия вкус.
Снимка: YouTube
Този десерт е идеален за всеки повод и ще зарадва всички любители на кремообразни и ароматни вкусове.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!