Утре е Благовещение! Обичаи и традиции - Вижте какво се прави!

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Утре е Благовещение! Обичаи и традиции - Вижте какво се прави!
579160
Утре е Благовещение! Обичаи и традиции - Вижте какво се прави!

На този ден имен ден празнуват: Благовест , Благовеста , Благой , Блага, Благо, Евелина, Евангелина

Благовещение ( Благовец )

Православната църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя , която Архангел Гавраил съобщил на Светата Богородица.

Обреди и Традиции на Благовещение

Празникът в България се нарича още " Благовец " или " половин Великден ". Вярва се, че на този ден пристиге кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от сън, змиите и гущерите излизат от бърлогите си, а самодивите се завръщат във владенията си.

Рано сутрин, жените премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват.

Вярвайки, че ако на този ден човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско ухапване през лятото, те карат децата да прескачат огъня.

Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила.

Въпреки, че е по време на Великия пост, на този ден е позволено да се яде риба. На обредната трапеза трябва да присъстват риба, шарена пита, лучник.

Поверия за Благовещение

Народното вярване гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. Добре е да се носят пари в джоба . Вярва се, че ако чуеш кукувица, за да имаш благоденствие, трябва да се хванеш за паричка.

Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.

На този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не закука кукувица в леглото и да се разболееш.

Смята се, че всяка рана зараства на този ден много бързо, затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft