Утре е един от най-големите летни празници-Майките прибират дъщерите си вкъщи, замесва се боговица, а 7 хубави имена празнуват

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Утре е един от най-големите летни празници-Майките прибират дъщерите си вкъщи, замесва се боговица, а 7 хубави имена празнуват
19526
Утре е един от най-големите летни празници-Майките прибират дъщерите си вкъщи, замесва се боговица, а 7 хубави имена празнуват

Огнената колесница на Свети Илия се носи из небето на този ден. Светията е единствения, който не умира от човешка смърт, а е призован направо на небето.

Той е наречен "Пророк", а в негова чест на този ден се правят курбани за здраве и берекет. Илинден е сред най-обичаните празници и лятото се събират цели фамилии, за да го почетат.

 На Илинден имен ден празнуват Илия, Илияна, Илиян, Илиана, Илиан, Илина, Илко и сродни на тях имена.

Преданията и вярванията за Свети Илия се различават в различните части на България, но основата им е еднаква, а именно, че той покровителства гръмотевиците и светкавиците. Това е причината да го наричат още Гърмодолец, Гръмовник и Гърмоломник.

Едно от преданията разказва, че Св. Илия е покровител на змейовете, с които се борил срещу халите и ламите. Когато змейовете хвърляли камъни и огнени стрели срещу тях, сблъсъкът им предизвиквал светкавици и гръмотевици. Те палели огньове, за да открият халата, която можела да се скрие навсякъде - в дърво, животно или човек. За да се спаси, халата пръскала вода с уста, а капките падали като дъжд на земята.

Народните поверия гласят, че когато загърми, майките трябва да приберат вкъщи своите дъщери, за да не ги види змей и да ги обикне.

Друго предание разказва, че от ноздрите и копитата на конете, впрегнати в колесницата на Свети Илия, излизал огън, който се превръщал в дъжд и роса. 

Светкавиците са огнените стремена, които той хвърля по ламята, за да не "пасе" житата. Според народните вярвания, светията господства над летните небесни стихии и градушки, а през зимата почива, тъй като кара прегрешилите да строят градове от сняг. Чуе ли се небесен гръм през лятото, значи Св. Илия се разхожда и предвещава плодородие.

По стар български обичай на Илинден се готви най-старият петел, особено ако в дома има именник. За да се умилостиви господарят на мълниите се замесват и обредни хлябове, наречени "боговица" и "колач за Св. Илия". Семейството се събира около празничната трапеза, а най-възрастният я прекадява.


За да предпазят реколтата си от гнева на Свети Илия, градушка или суша, стопаните правят курбан от бик, овен или вол. Ако трапезата е общоселска, се подрежда на високо място под сянката на дъбови дървета.

В някои части на България в деня срещу Илинден се извършва обредното гонене на змея, символизиращ сушата. Стопаните правят молебени за дъжд и се спазват обичаите "Пеперуда" и "Герман".

Според народните поверия, набраните билки на Илинден са особено лековити и помагат при болки в очите, висока температура и гнойни рани. Счита се още, че ако човек се изкъпе на празника, няма да го лови мълния.

На този ден не трябва да се работи както на полето, така и у дома. Не трябва да се чисти, пере, тъче, шие и никой не се подстригва. Единствено е позволено да се приготвя храна. На Илинден не трябва да се влиза в море или в река, тъй като на този ден водата взема жертви за курбан.

На Илинден празнуват всички кожари, грънчари и пивовари, защото Свети Илия е техен покровител.

Дай твоята оценка:
4 от 3 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft