Чудно тесто за питки и хлебчета - коричката е хрупкава, а сърцевината - пухкава и въздушна

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Чудно тесто за питки и хлебчета - коричката е хрупкава, а сърцевината - пухкава и въздушна
Чудно тесто за питки и хлебчета - коричката е хрупкава, а сърцевината - пухкава и въздушна
admin
Добавена от: admin
4813
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

700-800 гр. брашно
400 мл хладка вода
20 гр. прясна мая или 7 гр. суха
50 мл олио
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица сол
3 супени лъжици кисело мляко
За намазване:
1-2 супени лъжици кисело мляко
1 супена лъжица олио

Закваска:
 В съда, в който ще месите, разбийте киселото мляко и го разбъркайте с хладката вода. Добавете маята, 5-6 супени лъжици от премереното брашно, захарта. Разбъркайте до гладка смес, покрийте с кърпа или капак и оставете около 15 минути, за да се активира маята. 
След като маята шупне, в нея добавете половината от олиото и добре разбъркайте, а след това бавно добавяйте от брашното, в което вече сте смесили солта, и започнете да месите. Не добавяйте брашното наведнъж. В зависимост от брашното количеството му варира с около 50 гр. повече или по-малко. Замесете тесто и в самия край добавете останалата част от олиото и измесете. Трябва да получите доста меко тесто, което не залепва за ръцете. Покрийте и оставете да втасва толкова дълго, колкото е необходимо, за да утрои обема си. 

чудно тесто

чудно тесто 1
Втасалото тесто разделете на 16 части, омесете ги на хубави топки и ги поставяйте в тавичка, предварително намазнена или покрита с хартия за печене и леко поръсена със сол. След като сте оформили и наредили хлебчетата в тавата, оставете ги отново да втасат добре. 

чудно тесто 2
Втасалите хлебчета намажете добре с разбитото кисело мляко, а след това - с олио. Поръсете ги с малко едра сол. Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 - 45 мин. 

чудно тесто 3
Извадете изпечените питки от тавата да се охлаждат на решетка или дървена дъска, но не покривайте с нищо - в това е магията на хрупкавата кора. 

чудно тесто 4
Забележка:
Коричката е хрупкава, тестото е порьозно и меко, хлебчетата са идеални дори и само с шарена сол. Ако ги покриете с кърпа след изваждането от фурната, кората ще омекне. Преценете сами как ги предпочитате. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft