500 гр. прясно свинско месо 
300 гр. пушено свинско месо 
300 гр. пресни гъби печурки 
1/2 кг нарязан лук 
100 мл бяло вино 
100 мл вода 
подправки 
1 супена лъжица сол 
1 супена лъжица Вегета 
по желание черен пипер 
по желание - сол 
250 гр. настърган кашкавал и 3-4 сухи чушки
Има много рецепти за това култово ястие. Но ние ви предлагаме оригинала на любимата ни Селска тава. Повярвайте, няма да съжалявате, ако опитате.
Месото се нарязва на парчета с размер по желание и се запържва в тиган с горещо олио или мас.
След като хубаво се зачерви, месото се изважда от тигана и в същата мазнина се запържват нарязаните лук, гъби и сухи чушки.
Подправя се на вкус (зависи от това колко е солено пушеното месо). Всичко се изсипва в глинен съд, заедно с изпърженото месо. Залива се с вино и вода, и съдът се затваря с алуминиево фолио или подходящ капак.
Пече се във фурната на 180 и 200 градуса по-дълго време (около 3 часа).
Преди края, когато по-голямата част от течността е извряла и месото е меко, се настъргва кашкавалът и се поставя отново във фурната да се запече, докато ястието получи красива златисто-жълта коричка.

                                
                            
                                
                                
                                
                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                








