Ябълкова пита с две кори и сочна плънка - най-вкусната рецепта! Правя я цяла есен:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ябълкова пита с две кори и сочна плънка - най-вкусната рецепта! Правя я цяла есен:
Ябълкова пита с две кори и сочна плънка - най-вкусната рецепта! Правя я цяла есен:
1067
Източник: За Жената
Ябълкова пита с две кори и сочна плънка - най-вкусната рецепта! Правя я цяла есен:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ябълковата пита е една от тези рецепти, които никога не разочароват. Мекото маслено тесто, съчетано със сочния ябълков пълнеж, ще изпълни цялата кухня с аромати и ще създаде неповторима домашна атмосфера.

Десертът е подходящ за ежедневно удоволствие или като сладко допълнение към празничната трапеза.

Следната рецепта е изпитана, проста и гарантирано вкусна.

Ето какво да си приготвите за фантастичния Ябълкова пита с две кори и сочна плънка :

Ябълкова пита с две кори и сочна плънка

За тестото:

  • 500 г полуедро брашно
  • 200 г масло или свинска мас
  • 150 г пудра захар
  • 2 яйца
  • 1 бакпулвер
  • 3 супени лъжици мляко

За пълнежа:

  • 1,2 – 1,5 кг ябълки (за предпочитане кисели, като например ябълки сорт Джонатан)
  • 100 г кристална захар (количеството се регулира според сладостта на ябълките)
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 1–2 ч.л.
смляна канела
  • шепа стафиди (по желание)
  • шепа смлени ядки или галета (за поръсване, за да не попие плънката в тестото)
  • Приготвяне:

    1. Приготвяне на тестото

    В купа смесете брашното, бакпулвера и пудрата захар.

    Добавете маслото, нарязано на парчета, яйцата и млякото.

    Замесете гладко, нелепнещо тесто. Разделете го на две части – долна (по-голяма) и горна (по-малка) част.

    омесено тесто

    Снимка: pixabay

    2. Приготвяне на пълнежа

    Почистете ябълките, настържете ги на едро ренде и ги оставете да престоят известно време.

    настъргани ябълки

    Снимка: pixabay

    Внимателно изстискайте излишния сок.

    Добавете кристална и ванилова захар, канела и стафиди на вкус.

    Разбъркайте всичко старателно.

    3. Сглобяване на сладкиша

    Разточете по-голямата част от тестото и покрийте тава за печене, покрита с хартия за печене.

    Поръсете тестото с галета или смлени ядки.

    Разпределете равномерно ябълковия пълнеж.

    Разточете втората част на тестото и покрийте плънката с нея.

    Внимателно надупчете повърхността с вилица, за да може парата да излезе.

    приготвяне ябълкова пита

    Снимка: pixabay

    4. Печене

    Сложете сладкиша в предварително загрята фурна на 180°C и печете около 35-40 минути , докато повърхността му стане златиста.

    След изпичане, оставете да се охлади и поръсете с пудра захар.

    ябълкова пита с две кори

    Снимка: pixabay

    Съвети и вариации

    За по-свеж вкус, добавете малко лимонов сок към ябълките.

    За по-изразен аромат можете да използвате и щипка смлян карамфил или индийско орехче.

    Тортата може да се сервира и с ванилов сладолед или бита сметана.

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft