Краставици, домати, магданоз, сол и мъничко черен пипер на вкус, малко зехтин – тази проста, вкусна и много популярна салата предизвиква много спорове от няколко години.
Руската диетоложка Алена Парецку обяснява тайната.
„Почти всеки прави и яде салата от краставици и домати със зеленчуци, но има доказателства, че всички възможни ползи от зеленчуците, когато се смесят в салата, могат да бъдат частично неутрализирани.“
Смята се, че поради съставните компоненти на тези зеленчуци, тяхната комбинация причинява ферментационни процеси в стомаха и червата. „Това може да причини подуване на корема и дразнене на храносмилателния тракт“, обяснява диетологът.
Снимка: pixabay
Доматите съдържат голямо количество аскорбинова киселина (витамин С), а краставиците съдържат ензима аскорбиназа, който разгражда и неутрализира витамина.
Освен това краставиците съдържат много вода и фибри, а доматите имат много киселини, така че комбинираното им усвояване натоварва храносмилателния тракт.
Друго нещо - краставиците, поради състава си, образуват алкална среда, докато доматите имат киселинен състав.
В резултат на това протича неутрализационна реакция с намаляване на активността на онези полезни съединения, които се намират и в двата вида зеленчуци.