Лешниците-вкусни и полезни

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Лешниците-вкусни и полезни
23022

Родината на лешника е Мала Азия и Кавказ. Оттам леската е тръгнала към Европа. Леска или лешник (Corylus) е род покритосеменни растения от семейство Брезови (Betulaceae). У нас е слабо разпространен, въпреки благоприятните условия за отглеждането му. Днешният лешник е култивиран и е с по-тънка черупка, по-нежен вкус и повече мазнини.
В естествено състояние обикновената леска се среща в цялата Европа. Леска се наричат дивите форми на вида, а лешник – културните сортове, произлезли от него. У нас лешникът има слабо разпространение. По-големи насаждения днес има в Бургаско, около Кърджали и Хасковско. Лешникови ядки се ценят поради високите хранителни, лечебни и вкусови качества. По калорична стойност плодовете на лешника превъзхождат плодовете на ореха, бадема, гроздето и смокинята. Използуват лешник се в сурово състояние, печени, в сладкарството и ликъорно производство.
Лешникът е топлолюбиво и влаголюбиво растение. Подходящи за отглеждане на лешника са терени с добър въздушен дренаж. За условията на България като неподходящи за създаване на насаждения се смятат терени с над 600 м надморска височина, тъй като при такива условия растенията не се развиват и не плододават нормално. Най-подходящи са северозападните, североизточните, северните и източните изложения.
Полезен е заради високото съдържание на белтъчини и витамин Е и по-ниското съдържание на мазнини, в сравнение с другите ядки.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft