Опасни ли са бенките по тялото

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за кожата
Опасни ли са бенките по тялото
38224

Както утвърждава медицинската статистика, още не се е срещал нито един човек, за всеки случай, светлокож, който да няма бенки по тялото си.
Бенките - това са често неголеми, и с много по-тъмен цвят, от останалия цвят на кожата , точки, които са изсипани по цялото тяло. Има, разбира се, бенки с червен и розов цвят, и такива, които се издигат над нивото на кожата, и тук ще разгледаме всеки от тях малко по-подробно.

Изглежда, името на бенките и рождените петна говорят сами за себе си, човек ги придобива от самото си раждане. Но всъщност, бенките основно се образуват в процеса на живота,особено в началния й период от 1 до 3 години. Също така бе нееднократно забелязано, че количеството бенки се увеличава при подрастващите от 12-18 години, по време на тяхното полово съзряване, и при жените в състояние на бремеността.

Бенките по тялото могат да са в няколко разновидности. Първата от тях, за която бе писано по-горе, се срещат най-често - това са с не голям размер, тъмни рождени петънца, обикновено имащи плоска повърхност, и по никакъв начин неосезаеми на допир. Тяхното оцветяване може да се колебае от светло-кафяв оттенък до практически черен цвят. Образуват се такива бенки на тялото в резултат на голямо струпване под кожата на определени клетки - меланицити, което директно отговаря за изработването на пигментнния цвят на кожата - меланина.

Следващата разновидност на рождените петна, това са съдовите бенки , които се формират за сметка на кръвоносните съдове или лимфните възли.
За разлика от пигментните бенки, съдовите бенки на тялото се различават с по-червен, или даже розов цвят, а тяхната повърхност, форма и размери могат да бъдат достатъчно разнообразни.

Така, например, се срещат плоски, неравни форми, и достигащи понякога не малки размери светло-розови или червеникави рождени петна, които при натиск, обикновено бледнеят. А също и неголям или среден размер бенки, с шершава или изпъкнала повърхност, или даже извисяваща се над равнището на кожата.
Впрочем, сред пигментните бенки също могат да се срещнат тъмни "брадавични" бенки, които се издигат над повърхността на кожата, имат грапава повърхност, и нерядко са покрити с косъмчета.
Не може с точна сигурност да се каже за причината на появяване на бенки на тялото. Смята се, че от момента на развитие на плода на човека в утробата на майката, количеството бенки се залагат в него на генетично ниво. Но отново, както бе отбелязано по-горе, нови рождени петна могат да се появят в течение на цялата продължителност на живота.

Какво още може да повлияе на активния растеж на бенките , това е прекомерното им излагане на слънце.

В повечето случаи бенките на тялото не предизвикват никакви дискомфортни усещания, и не дават никакъв повод за безпокойство. Обаче се случва и така, че съществуващата на тялото бенка, в последствие може да се преобразува в злокачествен тумор - меланома (рак на кожата), а това вече може да стане голяма заплаха за живота. За това преобразуване могат да послужат няколко причини: Една от тях е интензивното въздействие на кожата от ултравиолетови лъчи, в резултат на които бенката може да започне да се увеличава в размерите, да сменят своя цвят, да се възпалят, или да доставят други усещания за безпокойство. За това, при появяването на първите такива симптоми, даже да не сте се увличали от слънчеви бани, необходимо е веднага да се изследвате при лекар онколог.

Следващата, и най-чистата причина за преобразуване на бенкте в злокачествен тумор, това е нейното механично повреждане. Т.е. случайна травма или одраскване на бенката , която може да стане в резултат на невнимателно бръснене, търкане с гъба, или при разтриване на бенката с дрехи. В такива случаи също, нужно е да не отлагате да се обърнете към лекар специалист, за изследване на повредената бенка.
И изобщо, ако бенките на тялото са на такива места, които често са подложени на механично въздействие, тясно съприкосновение с дрехите, или постоянно ги задявате по една или друга причина, възможно си струва да се замислите за тяхното отстраняване, задължително се консултирайте преди това с лекар дерматоонколог.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Красива кожа
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft