Опасно ли е вегетарианството за здравето ни

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Опасно ли е вегетарианството за здравето ни
17187

Днес, като кажем „вегетарианец", повечето хора си представят някой, който не яде месо. Всъщност има различни видове вегетарианство.

ЛАКТООВОВЕГЕТАРИАНСТВО - освен мляко u млечни продукти може да се хапват и яйца
ЛАКТОВЕГЕТАРИАНСТВО - допуска мляко u млечни продукти
СУРОВОЯДНСТВО - растителна храна без готвене
СТРОГО ВЕГЕТАРИАНСТВО - само растителни храни
НЕ СТРОГО ВЕГЕТАРИАНСТВО - някои животински продукти, но без месо

 

Вегетарианците в най-общ смисъл (лактоововегетарианци) приемат храни от растителен произход плюс мляко, млечни произведения и яйца. Повечето съвременни вегетарианци се числят именно към тази най-широка група.

Друга група са така наречените лактовегетарианци, които изключват от храната си и яйцата освен месото.

Следваща голяма група са т.нар. веганци (англ. - vegans) или строги вегетарианци, които приемат храни само от растителен произход, изключвайки освен месото и млякото млечните произведения и яйцата. Веганците не носят дрехи, направени от естествена животинска кожа или от други части от плътта на животните. Те също така не използват и изработени от кожа продукти и изделия.

Към най-малобройната група вегетарианци спадат т.нар. суровоядци. Те се хранят с всякакви видове растения и мляко, които не са обработени термично. Такъв режим на хранене обикновено се препоръчва с лечебна цел само при някои заболявания и то за не много дълъг период от време. Според съвременните диетолози здравословно и желателно е в ежедневното ни хранене да има изобилие от сурови плодове и зеленчуци, но все пак част от тях се налага да бъдат термично обработени, за да бъдат усвоени по-лесно от организма.

Думата „ вегетарианец " е въведена в употреба през 1842 г. от учредителите на Британското вегетарианско общество. Като основа е взета от латински - vegetus, което означава „силен, здрав, пресен", фразата "homo vegetus" се отнася към духовна и физически развита личност.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft