Какви са причините за загуба на коса?

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за косата
Какви са причините за загуба на коса?
6461

Има много причини за загуба на коса и те се различават при мъжете и жените. Тази статия ще обхване най-често срещаните. Проучванията показват, че загуба до 100-150 косъма на ден е нормална. Човешката коса расте естествено в три фази: анаген, катаген и телоген.

Анагенът е активният етап или фазата на растеж. Катагенът е доста кратка фаза от естествения цикъл на косата, по време на който космите започват да падат. Телогенът е фазата на покой.

Косми, които се сменят често, са в покой или в късна фаза от цикъла. Обикновено около 10% от космите са в покой или телогенна фаза по всяко време. Тези косми не растат и се подготвят за циклично окапване.


Като цяло загубата на коса не е свързана със системни или вътрешни болести, нито е причинена от лоша диета. Често косата може просто да е тънка в резултат на генетическа предопределеност, фамилна анамнеза и стареене. Много мъже и жени могат да забележат леко и нормално изтъняване на косата, което започва между 30-40-годишна възраст. Понякога причини като силен стрес, хранителни промени, хормонални промени, като тези по време на бременност, пуберте и менопауза, могат да доведат до обратима загуба на коса.

Някои здравословни състояния като заболявания на щитовидната жлеза и желязодефицитна анемия , могат да предизвикат загуба на коса . Добре е да се направят лабораторни тестове, за да се установи каква точно е причната за косопада. Дерматолозите са лекарите, специализирани в проблемите на кожата, косата и ноктите, които могат да предвидят по-напреднала диагноза, както и да предпишат лечение за изтъняване на косата и нейната загуба. В някои случаи може да се наложи биопсия на склапа, за се диагностицира по-тежка или необяснима загуба на коса.

Има лекарства, чиито страничен ефект е именно косопада – като химиотерапия и медикаменти за лечение на имуннта система или рак. Някои от тях могат да доведат дори до пълна загуба на коса.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Косата
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft