Кой вид йога да си изберем

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Фитнес съвети
Кой вид йога да си изберем
31094

Айенгара, класическа хатха, ащанга или силова йога – чудите се коя е най-подходяща за вас? Първо изяснете за себе си какво очаквате от заниманията с йога и тогава направете избора.

Изразът „занимавам се с йога” за повечето хора означава изпълнение на специални пози в съчетание с особено дишане с цел развиване на гъвкавост, сила и концентрация. Днес обаче нещата изглеждат по-сложни, защото понятие като „просто йога” вече не съществува и често ни се налага да избираме някое от йога направленията. А диапазонът е широк – от традиционни древни практики до съвършено нови стилове: екзотични (тайландска и египетска йога), от смесен тип (в съчетание с пилатес или обикновен фитнес) или йога с тясна насоченост (акваайога, йога за бременни, парна йога). Повечето от тези практики са
разновидности на традиционната хатха йога.

(„ха” означава активно, слънчево мъжко начало, „тха” – меко, лунно женско начало, а „йога” от санскрит се превежда като „съюз, свързване”). Този раздел от йогата се занимава с тялото и включва основни асани (пози), дихателни упражнения и упражнения за концентрация. Всъщност разклоненията на хатха йога са много (айенгара, ащанка и др.). И всяко отразява възгледите и мнението на конкретния учител за съответната практика. Така че хатха йога е една, но вариантите й са почти толкова, колкото са и практикуващите.

Често начинаещите избират фитнес клуб, за да изпробват някой от стиловете йога в по-лека и игрова форма, други предпочитат специализирани центрове и се стремят да се приобщят към практиките на физическо, душевно и духовно ниво. За да изберете правилно стила, който ще ви подхожда най-много, първо трябва да определите целите си (искам да преодолея стреса, да облекча болките в гърба, да се науча да медитирам…). Не по малко важно е да бъдете целенасочени и редовно да посещавате заниманията по йога. А за да бъдете редовни, те трябва да ви носят удоволствие, да ви карат да се чувствате комфортно.

Ако се затруднявате в избора на йога, съберете повече информация за философията и теорията на различните видове, какви са основните асани за всеки вид и как точно се изпълняват. Интернет е пълен с демонстрационни видеоклипове на тази тема. Да предположим, че сте избрали вече с каква йога да се занимавате. Задължително е да си намерите и подходящ учител. Изберете йога инструктор, който ви допада лично, защото по време на занятие протича особен контакт между ученика и учителя, а ако той не се получи, занятието няма да бъде интересно нито на единия, нито на другия.

Ето какво трябва да имате предвид, когато избирате йога.

Йога упражнения
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft