Как да си приготвим кайма за вкусни кюфтета

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Как да си приготвим кайма за вкусни кюфтета
344410

В националната ни традиция кюфтето представлява най-общо казано хубаво смляно месо,  съчетано слук и подправки. Формата му е различна – от плоска до топчеста. Можете да го приготвите по-най различнен начин. Кюфтетата се пържат, пекат на скараили в тава на фурна. Някои пък ги приготвят с паниране или варене.

За кюфтета е важно да се знае, че те могат да се приготвят не само от месо. Има всевъзможни варианти на кюфтета от зеленчуци, като такива от картофи, спанак, тиквички, нахут,може и  рибени.

В България приготвянето на кюфтетата е залегнало в националната кухня и традиция. Каймата за кюфтетата се мели на мелачка от тлъсто свинско и телешко месо, в пропорция 60 към 40.

Могат да се използват още биволско, овче, магарешко, конско и дивечово месо. Използваното тлъсто свинско е универсално, като негов заместител може да се използва и свинска сланина. Въобще у нас кюфтета без свинска мазнина са сухи.

Във всяка държава традиционните кюфтета се приготвят по различен начин. В Турция например използват телешко или агнешко месо за мелене.

Приготвянето на каймата продължава, като към вече смляното месо се добавят намокрена филия хляб,сол, зрял или зелен лук и яйце. Полученото се омесва добре. Като към каймата в различните региони на страната се добавят различни подправки.

Те могат да са магданоз, черен пипер, чубрица и/иликимион. Към рецептата за  каймата могат да се добавят още ориз, настъргани картофи или кашкавал. . Когато се пържат  кюфтетата трябва да се овалят предварително в брашно.

Освен универсалните кюфтета, у нас съществуват още много разновидности. Те се определят в зависимост от добавяните им подправки. Кюфтета, подправени с много лют, кълцан червен пипер , се наричат „нервозни кюфтета“. „Татарските” пък са с по-голема големина и съдържат разтопен кашкавал и люта чушка, а понякога можеи гъби, кисели краставички, бахар, и бира.

Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft